Szukaj

Zażywanie choliny podczas ciąży może „zaprogramować” zdrowsze dzieci

Podziel się
Komentarze0

Ciężarne kobiety mogą mieć teraz dodatkowy powód do spożywania większej ilości brokułów i jajek podczas okresu ciąży. Badania przeprowadzone przez pracowników Uniwersytetu Cornella ujawniły, że przyjmowanie przez przyszłe matki składnika odżywczego w postaci choliny, może zmniejszyć ryzyko wystąpienia u dzieci nadciśnienia tętniczego i cukrzycy w ich późniejszym okresie życia.



Badania przeprowadziła Marie Caudill, profesor nauk żywieniowych, oraz absolwent Uniwersytetu, Xinyin Jiang. W tym celu zebrano grupę kobiet będących w trzecim trymestrze ciąży, podając im 930 miligramów choliny, jest to ponad dwukrotnie większa dawka, niż zalecane 450 miligramów dziennego spożycia.

W rezultacie, u dzieci zanotowano o 33% mniejsze stężenie kortyzolu (hormonu produkowanego w wyniku stresu, który również wpływa na zwiększenie poziomu cukru we krwi ), w porównaniu do dzieci z grupy kobiet, które zażywają ok. 480 miligramów choliny dziennie.

Caudill wierzy, że stało się tak z tego względu, iż cholina zmieniła ekspresję genów zaangażowanych w produkcję kortyzolu. Praca, opublikowana w internetowym „The Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology”, jest pierwszym badaniem przeprowadzonym na ludziach i sugerującym jak istotna jest rola choliny w programowaniu kluczowych procesów biologicznych dzieci.

Zobacz również:

„Wyniki badań zwiększają fascynującą możliwość, że większe spożycie choliny przez młode matki może przeciwdziałać niektórym z negatywnych skutków stresu prenatalnego odbijającego się na behawioralnym, neuroendokrynnym i metabolicznym rozwoju potomstwa” – mówi Caudill.

Wyniki badań mogą być przede wszystkim pomocne dla kobiet, które często podczas ciąży doświadczają lęków, depresji i stanu przedrzucawkowego.

Aby zmniejszyć wpływ stresu matki na dziecko, należy spożywać zwiększoną ilości choliny podczas ciąży. Można się wtedy spodziewać, że zredukuje to ryzyko występowania u dzieci chorób powiązanych ze stresem, takich jak nadciśnienie tętnicze czy cukrzycę” – dodaje.

Twierdzi również, że dodatkowe badania są potrzebne do potwierdzenia otrzymanych wyników oraz do dalszej analizy długoterminowych skutków.

Dietetyczne źródło choliny zawierają żółtka, wołowina, wieprzowina, kurczak, mleko, rośliny strączkowe i niektóre warzywa. Większość prenatalnych suplementów witaminowych nie zawiera choliny.

„Mamy nadzieję, że dzięki naszym badaniom spożywanie choliny wśród kobiet w ciąży zwiększy się, przez co zapewnią one optymalny rozwój płodu i zmniejszą ryzyko wystąpienia u dzieci chorób związanych ze stresem” – mówi Caudill.

Komentarze do: Zażywanie choliny podczas ciąży może „zaprogramować” zdrowsze dzieci

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz