Szukaj

Dieta matki wpływa na całe życie dziecka

Podziel się
Komentarze0

Przeprowadzone niedawno badania pokazują, że dzieci matek, które były na diecie w okresie poprzedzającym poczęcie oraz we wczesnym okresie ciąży mogą być bardziej narażone na otyłość i cukrzycę typu B w późniejszym życiu. Pokazuje to, w jaki sposób zachowanie matek może prowadzić do epigenetycznych zmian u potomstwa.



Anne White, kierownik badań z Instytutu Nauk o Życiu z Uniwersytetu w Manchester, powiedziała: „Badania mogą pomóc w zrozumieniu powodów zachorowań bliźniaków na cukrzycę. Została też wykazana zależność między dietą matki w okresie początku ciąży, a późniejszą otyłością u dzieci.”

Badania były przeprowadzane na owcach: tym, które były w bliźniaczej ciąży, podawano inny pokarm i badano tkankę mózgową płodów. Okazało się, że nastąpiły zmiany w genach odpowiedzialnych za przyswajanie jedzenia i kontrolę poziomu glukozy, czego wynikiem może być otyłość i cukrzyca. Te odkrycia są wyjątkowe, ponieważ zmiany w genach nie były zależne od odziedziczonego DNA. Odpowiedzialne za nie były zmiany epigenetyczne, włącznie ze zmianami struktury DNA i związanych z nim protein i histonów, które wpływają na sposób, w jaki geny mogą funkcjonować później.


„Okazuje się, że dieta i żywienie w okresie wczesnej ciąży jest sprawą bardzo delikatną.” mówi Gerald Weissmann, redaktor naczelny czasopisma, w którym opublikowano wyniki. „Badania pokazują również ogromne znaczenie dziedziczenia epigenetycznego. Nie tylko DNA, ale też histony są odpowiedzialne za przyszłe funkcjonowanie naszego organizmu. Jesteśmy tym, co jedzą nasze matki.”

Komentarze do: Dieta matki wpływa na całe życie dziecka

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz