Szukaj

Zapomnij o byciu fair – lepiej, gdy szefowie wybierają faworytów

Podziel się
Komentarze0

Nowe badania University of British Columbia Sauder School of Business pokazują, że szefowie powinni wybierać faworytów, jeśli chcą mieć najlepiej pracujące zespoły. "Zdrowy rozsądek mówi nam, że powinniśmy traktować każdego tak samo, by stworzyć koleżeńską i produktywną atmosferę w pracy," mówi profesor Karl Sauder Aquino, współautor analizy dla Journal of Business Ethics. "Jednak nasze badania pokazują, że to może być demotywujące dla pracowników, którzy w przeciwnym razie mogliby robić wszystko w imieniu zespołu za sprawą odrobiny dodatkowej uwagi."



W serii eksperymentów, naukowcy odkryli, że jest bardziej prawdopodobne, że ludzie będą mieć podwyższone poczucie własnej wartości, że będą przewyższać normy w miejscu pracy i wykonywać zadania, z których korzystać może grupa, jeśli przywódca traktuje ich stosunkowo lepiej od innych w ich grupie.

"Szefowie są w trudnym położeniu", mówi Aquino. "Istnieje ryzyko, że traktowanie niektórych pracowników lepiej niż reszty może zniechęcać innych. Kluczem do sukcesu jest znalezienie właściwej równowagi. Traktować wszystkich dość dobrze, ale traktować tych, których praca była najbardziej wartościowa lub produktywna, lepiej, ale tylko trochę."

Aquino mówi, że generalnie, w Stanach Zjednoczonych kultura pracy pochyla się ku wielkiemu faworyzowaniu niektórych pracowników, podczas gdy u Kanadyjczyków, mieszkańców północnej Europy i większości azjatyckich kultur stosuje się bardziej egalitarne podejście.

Aquino sugeruje, że menedżerowie powinni rozważyć drogę pośrednią, aby uniknąć powstawania zazdrości, przy jednoczesnym utrzymaniu wysokiego poziomu wydajności wśród swoich najlepszych pracowników.

Zobacz również:



W jednym z eksperymentów, naukowcy przyjrzeli się, jak preferencyjne traktowanie przez szefów wpływa na poczucie własnej wartości w pracy u danego pracownika i na jego chęci dostosowania się do norm zakładowych.


357 osób zbadano online, aby ocenić ich poziom preferencyjnego traktowania w miejscu pracy. Pracownicy zostali również poproszeni o wyznaczenie kolegi do udziału w drugim badaniu online do sprawdzenia tego, czy pracownik naruszył normy efektywnej produkcji i zachowania taktu.

Respondenci, którzy przyznali się do uprzywilejowanego traktowania przez swoich szefów, mają większe poczucie własnej wartości w pracy. Ich koledzy ocenili, że te osoby zachowują się mniej antyspołecznie i są bardziej wydajne w pracy.

Kolejne badanie analizuje, czy preferencyjne traktowani członkowie grupy byli bardziej chętni do zgłaszania się na ochotnika do zadania, z którego skorzysta cała grupa.

Przebadano 41 uczniów, których podzielono na grupy po trzy osoby, i poproszono ich za pośrednictwem poczty elektronicznej o zasugerowanie "lidera zespołu", który pomoże poprawić wyniki kształcenia na uczelni.

W odpowiedzi, uczestnicy otrzymali odpowiedź od lidera grupy, która obejmowała szczegółowe odpowiedzi na sugestie wszystkich członków.

W połowie grup, wszyscy adresaci otrzymali taką samą odpowiedź mailową, która pokazała im preferencyjne traktowanie wszystkich. W drugiej połowie grup, lider w odpowiedzi pokazał pozytywne, ale równe poszanowanie wszystkich sugestii uczestników.

W kolejnym badaniu, uczestnicy zostali poproszeni o ocenę chęci podjęcia zadania z którego skorzysta grupa. Uczestnicy, którzy zostali potraktowani preferencyjnie, byli bardziej skłonni do podejmowania zadań pożytecznych dla grupy, niż ci, którzy byli traktowani dobrze, ale w równym stopniu.

Komentarze do: Zapomnij o byciu fair – lepiej, gdy szefowie wybierają faworytów

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz