Szukaj

Syndrom kot - świnia, rzadka ale prawdziwa alergia

Podziel się
Komentarze0

Alergia na koty? Więc uważaj na świnie. Albo przynajmniej na mięso pochodzące od tych zwierząt mieszkających w chlewie. Niewielka liczba ludzi, którzy są wrażliwi na koty, mogą również dostać reakcji alergicznej jedząc wieprzowinę.



Zdublowany zespół świnia – kot, czyli reakcja alergiczna wywołana jedzeniem, może pojawić się po konsumpcji wieprzowiny u ludzi, którzy również są uczuleni na koty, mówi doktor Jonathon Posthumus, pracujący w jednostce astmy, alergii i immunologii na uniwersytecie University of Virginia (Health System w Charlottesville), w Stanach Zjednoczonych.

Mimo że ten rzadki syndrom po raz pierwszy został rozpoznany w Europie w połowie lat dziewięćdziesiątych dwudziestego wieku, to doktor Jonathon Posthumus wraz ze swoimi kolegami ostatnio opisał pierwsze sześć udokumentowanych przypadków w Stanach Zjednoczonych.

W ten sposób, doktor Jonathon Posthumus przedstawił swoje wstępne odkrycia na corocznym spotkaniu amerykańskiego kolegium alergii, astmy i immunologii (American College of Allergy, Asthma & Immunology).

Jak uważa  doktor Jonathon Posthumus, prawidziwy alergen u ludzi ze społem świnia – kot, to albumina. Albumina jest proteiną, którą znajdujemy zarówno w kocim łupieżu, jak i w wieprzowym mięsie. Kiedy albumina jest konsumowana w posiłku zawierającym wieprzowinę, może to wyzwolić reakcję alergiczną u wrażliwych jednostek.

Zobacz również:



Ale nie wszyscy ludzie, którzy są uczuleni na koci łupież, są również uczuleni na kocią albuminę. Tak więc, większość ludzi z alergią na koty, prawdopodobnie nie będzie miała reakcji na wieprzowinę.

W omawianych badaniach, pięć z sześciu ofiar zespołu kot – świnia było kobietami. A średnia wieku osób z tą rzadką alergią pokarmową wynosiła 28 lat. Testy krwi były pozytywne dla kociego łupieżu oraz świńskich przeciwciał u całej szóstki pacjentów.

W momencie jedzenia posiłku z wieprzowiny, jedna osoba doniosła o swędzeniu ust, trójka miała pokrzywkę, dwójka miała anafilaksję, czyli ciężką i czasami zagrażającą życiu reakcję alergiczną. Ludzie z tym syndromem mogą również doznać puchnięcia ust i języka, a te same strefy twarzy mogą zacząć swędzieć po konsumpcji wieprzowych produktów.

Doktor Jonathon Posthumus podejrzewa, że reakcja może być związana z tym, ile wieprzowiny masz na talerzu, ale jak sam mówi, niemożliwe jest określenie dokładnej ilości, która wyzwala takie objawy.

Ludzie zdiagnozowani z tak niezwyczają hipernadwrażliwością pokarmową mają jedno wyjście, doradzają specjaliści: trzymać się daleko od wieprzowiny i uważać na wszystkie objawy, które mogą oznaczać występowanie takiego syndromu.

Naukowcy z University of Virginia Health System odkryli pierwsze przypadki tego zespołu w Stanach Zjednoczonych, kiedy poszukiwali ludzi z reakcją na mięso. Być może zespół świnia – kot był źle rozpoznawany w Stanach Zjednoczonych, ponieważ łatwo go pominąć, jeżeli pacjent nie jest właściwie zbadany, a relacja z alergią na koty nie jest brana pod uwagę, wyjaśnia doktor Jonathon Posthumus.

Komentarze do: Syndrom kot - świnia, rzadka ale prawdziwa alergia

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz