Szukaj

Kukurydza modyfikowana genetycznie może powodować raka?

Podziel się
Komentarze0

Szczury karmione genetycznie zmodyfikowaną kukurydzą częściej chorują na raka niż zwierzęta otrzymujące konwencjonalną żywność. Artykuł opublikowany w „Food and Chemical Toxicology” wywołał debatę na temat zatwierdzenia upraw transgenicznej kukurydzy w Unii Europejskiej. Profesor Gilles-Eric Seralini z Uniwersytetu w Caen, ekspert w zakresie inżynierii genetycznej podkreśla, że wyniki ostatnich testów są wysoce niepokojące.



W ramach badań nad genetycznie modyfikowaną żywnością naukowcy przez okres dwóch lat obserwowali 200 szczurów. Pierwszą grupę karmiono odmianą transgenicznej kukurydzy NK603, drugą - genetycznie zmodyfikowaną kukurydzą już oczyszczoną z pestycydów, a trzecią - konwencjonalną kukurydzą, opryskiwaną wcześniej środkiem Roundup.

Kukurydza stanowiła około jedenaście procent całej diety zwierząt, co odpowiada typowym nawykom żywieniowym w Stanach Zjednoczonych.

Szczury karmione genetycznie zmodyfikowaną kukurydzą zmarły dużo wcześniej niż pozostałe; samice w głównej mierze na raka piersi, a samce na nowotwór skóry lub nerek, wyjaśnił Seralini.

„Badania dowiodły, że genetycznie zmodyfikowana kukurydza może być toksyczna”, ostrzega ekspert w zakresie inżynierii genetycznej, Mute Schimpf z organizacji na rzecz środowiska „Friends of the Earth Europe”.

Zobacz również:



Poprzez manipulacje genetyczne, kukurydza toleruje pestycydy i jest w stanie produkować trujące substancje ochronne.

Lider nowoczesnego rolnictwa, Monsanto, odpiera atak i wskazuje na podobne badania, które nie wykazały jednak żadnych zagrożeń dla zdrowia związanych z genetycznie zmodyfikowaną kukurydzą.

Francuscy specjaliści kontynuują badania nad wpływem transgenicznej kukurydzy na zdrowie ludzi. Podobnym testom zostaną poddane również pozostałe genetycznie modyfikowane rośliny, wprowadzone na rynek w okresie ostatnich dwóch lat.

W Unii Europejskiej do uprawy dopuszczone są: kukurydza MON810 firmy Monsanto i ziemniak Amflora; inne modyfikowane genetycznie rośliny mogą być jedynie przetwarzane w produkcji pasz i środków spożywczych.

Francuski poseł z grupy Zielonych, José Bové, wezwał Komisję Europejską do uchylenia zgody na uprawę kukurydzy MON810 i ziemniaka Amflora oraz zatrzymania importu transgenicznej kukurydzy i soi.

Komisja Europejska zobowiązała się podjąć odpowiednie działania w obliczu „alarmującego zagrożenia dla zdrowia” i zreformowała kryteria oceny ryzyka związanego z genetycznie modyfikowaną żywnością.




Komentarze do: Kukurydza modyfikowana genetycznie może powodować raka?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz