Szukaj

Jagody obniżają ciśnienie krwi i zmniejszają sztywność tętnic

Podziel się
Komentarze0

Tylko jedna filiżanka jagód dziennie może być kluczem do obniżenia ciśnienia krwi i sztywności tętnic, które to związane są z chorobami układu krążenia.

- Nasze odkrycia sugerują, że regularne spożywanie jagód może potencjalnie opóźnić postęp prehypertension ( jest to amerykańskie określenie medyczne, stosowane, gdy ciśnienie krwi pacjenta jest powyżej normy, ale jeszcze nie na poziomie uznawanym za nadciśnienie tętnicze) do nadciśnienia tętniczego, zmniejszając tym ryzyko chorób układu krążenia - mówi Sarah A. Johnson, zastępca dyrektora w Center for Advancing Exercise and Nutrition Research on Aging (CAENRA)  i doktora habilitowanego facet w Department of Nutrition, Food and Exercise Sciences na Uniwersytecie Stanowym Floryda .

Johnson i jej zespół są autorami nowego badania: "Codzienne spożywanie borówki poprawia ciśnienie krwi i sztywności tętnic u kobiet po menopauzie z prehypertension i z I stopniem nadciśnienia." Ich praca została opublikowana w Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Zobacz również:

W okresie ośmiu tygodni, 48 kobiet po menopauzie z prehypertension i z nadciśnieniem I stopnia, zostało losowo przydzielonych do dwóch grupy: jedna otrzymywała 22 gramów proszku liofilizowanych jagodowym - równowartość jednej filiżanki świeżych jagód , a druga 22 gramów proszku placebo. Uczestniczki kontynuowały swoje dotychczasowe diety i aktywność fizyczną. Na początku badania, zespół zmierzył ciśnienie krwi kobiet i  ich sztywność tętnic.

Pod koniec ośmiu tygodni uczestniczki otrzymujące substytut świeżych jagód miały o 7 mm Hg (5,1 procent) niższe skurczowe ciśnienie krwi, jak również 5 mmHg (6,3 procent) obniżenie rozkurczowego ciśnienia krwi. Dodatkowo kobiety w grupie leczonej borówkami miały średnią redukcję 97 cm /s (6,5 procent) w sztywności tętnic.

Odkryli również, że poziom tlenku azotu we krwi, który uczestniczy w poszerzeniu naczyń krwionośnych, wzrósł o 68,5 proc. Jest to ważne – powiedziała Johnson - ponieważ sztywność tętnic i zwężenie naczyń krwionośnych są czynnikami ryzyka nadciśnienia. Ten wzrost tlenku azotu pomaga wyjaśnić obniżenie ciśnienia krwi.

Johnson powiedziała, że w przyszłych badaniach będą analizowane inne dawki jagód, dłuższe okresy interwencji i inne grupy przykładowe.

Opracowała: Agnieszka Witek

Komentarze do: Jagody obniżają ciśnienie krwi i zmniejszają sztywność tętnic

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz