Kiedy dorosła osoba zaczyna dietę z umiarkowanym ograniczeniem kalorii, możliwe jest przewidzenie stopnia utraty tłuszczu na podstawie ilości i jakości snu. Według najnowszych badań, przedłużenie czasu snu o godzinę może wiązać się ze spadkiem 0,7 kg masy tłuszczu po uwzględnieniu innych towarzyszących zmiennych.

Według Jean-Philippe'a Chaput, który jest badaczem w instytucie Eastern Ontario Research Institute przy szpitalu dziecięcym Children's Hospital, a także asystentem profesora na wydziale pediatrii fakultetu medycznego na uniwersytecie University of Ottawa (Kanada), najlepszym sposobem na zbadanie zależności pomiędzy wagą a snem byłoby obserwowanie przez długi czas ludzi o różnych nawykach sennych i analiza wpływu snu na ich wagę. Ponieważ takie badanie jest prawie niemożliwe, najlepszym badaniem będzie obserwacja nawyków sennych i skorelowanie ich z masą ciała.
Na podstawie obserwacji wykazano, że grupa ludzi śpiąca mniej niż 6 godzin na dobę, która zmieniła swoje przyzwyczajenia i wydłużyła ilość snu do 7-8 godzin, nie doświadczyła wzrostu wskaźnika masy ciała (BMI) lub masy tłuszczu w trakcie badania w porównaniu z grupą kontrolną, której czas trwania snu cały czas utrzymywał się w zdrowym przedziale.
Zobacz również:
- Narkolepsja - nieuleczalny sen?
- Dlaczego marzenia senne są ważnym elementem psychoterapii?
- Sen najlepszym sposobem na regenerację organizmu
- Dlaczego sen jest ważny?
- Bezruch we śnie, czyli co dzieję się z umysłem podczas koszmarów
- Bezdech senny
- Jak sobie radzić z zaburzeniami snu?
- Jak kontrolować swoje sny?
Grupa, która utrzymywała krótki czas trwania snu zyskała 1,1 ± 0,36 kg/m2 w BMI i 2.4 ± 0.64 kg masy tkanki tłuszczowej w porównaniu z grupą kontrolną.
Aby przetestować hipotezę, że ilość i jakość snu mogą mieć wpływ na ilość utraconego tłuszczu u osób z nadwagą i otyłych dorosłych, które umiarkowanie ograniczyły ilość zjadanych kalorii, dr Chaput zbadał 123 otyłe osoby w wieku od 25 do 50 lat. Ich dieta zakładała zmniejszenie ilości spożywanych kalorii o 600 kcal od 15 do 24 tygodni.
Uczestnicy przestrzegający zalecanej diety stracili średnio 4,5 ± 3,9 kg, z czego 76% masy pochodziło z zapasów tłuszczu.
Zaobserwowano istotną dodatnią korelację między czasem trwania snu i utratą tkanki tłuszczowej. Im więcej ludzie spali, tym więcej tkanki tłuszczowej tracili – uważa Dr Chaput
Dr Chaput zaproponował kilka powodów, dla których krótki sen wpływa na naszą wagę. Niedobór snu może zwiększać głód, a wyższe stężenie greliny, które wiąze się z krótkim snem, utrudnia termogenezę i utlenianie tłuszczów.
Ponadto, im mniej śpimy tym więcej czasu i możliwości mamy, aby spędzić je przy jedzeniu. Wreszcie, mniej snu może prowadzić do zmęczenia, co również wpływa na metabolizm - twierdzi Jean-Philippe Chaput.