Szukaj

Olej marula – właściwości i działanie

Podziel się
Komentarze0

Wszyscy zwolennicy naturalnej pielęgnacji na pewno dobrze znają olejek arganowy. Olej marula jest z pewnością jego doskonałym zamiennikiem, a dla niektórych może okazać się jeszcze lepszym wariantem niż popularny „argan”.

Olej marula – właściwości i działanie

Jest on zimnotłoczonym olejem pozyskiwanym z nasion drzewa marula. Drzewa te można znaleźć jedynie w Afryce Południowej, m.in. w Zimbabwe i na Madagaskarze. Kora drzewa posiada właściwości antybakteryjne, owoce mają cztery razy więcej witaminy C niż pomarańcze, ale to nasiona, a konkretnie wytwarzany z nich olej ma najszersze zastosowanie.

Wielofunkcyjny olej marula

Właściwości olejku z nasion drzewa marula są potwierdzone naukowo, ten niezwykły olej zawiera potężną dawkę antyoksydantów, wiele składników odżywczych, minerałów i kwasów tłuszczowych, które potrafią chronić przed uszkodzeniami, poprawiać aktywność komórkową, głęboko nawilżać i wspomagać odbudowę skóry.

Antybakteryjne i przeciwzapalne działanie oleju pozwala na pozostawienie go w oryginalnym składzie, bez konieczności dodawania środków konserwujących. Olejek ma jasno-brążowy kolor i przyjemny, słodkawy aromat. Wchłania się szybko, skóra wydaje się „wypijać” olejek. Nie pozostawia tłustej warstwy, nadaje się do stosowanie na dzień i na noc, a nawet pod makijaż.

Zapobieganie starzeniu się skóry

Zobacz również:


Olej marula przeciwdziała starzeniu się skóry na wiele sposobów. Wśród antyutleniaczy jakie zawiera można wymienić witaminy C i E oraz związki chemiczne z grupy fenoli. Dzięki wyjątkowej kombinacji aminokwasów i flawonoidów wspomagane jest odnawianie komórek i i ch ochrona przed czynnikami zewnętrznymi. Olejek zapewnia ochronę przed wolnymi rodnikami i stymuluje produkcję kolagenu. Doskonale radzi sobie z przesuszoną, tracącą elestyczność skórą oraz pierwszymi zmarszczkami. Głębsze zmarszczki pod jego wpływem zmiękczają się i spłycają.

Nawilżanie i ochrona

Stosowanie olejku marula przynosi ulgę skórze suchej, odwodnionej i wrażliwej. Jest też swoistym opatrunkiem dla skóry, w Afryce stosuje się go na poparzoną promieniami słonecznymi skórę. Przy regularnej aplikacji potrafi zapobiegać rozstępom, a także minimalizowac te już powstałe. Dobrze radzi sobie też z bliznami.

To wszystko dzięki zawartosci kwasów oleinowych: Omega 9 i Omega 6. Odpowiadają one za zatrzymywanie wody w skórze, wzmacnianie i redukcję stanów zapalnych, pozwalają odżywić, nawilżyć i zwiększyć elastycznosć skóry.

Olej z pestek drzewa marula jest doskonałym emolientem, ułatwia zatrzymywanie wody w skórze, chroni ją przed utratą elastyczności, zmiękcza i wspomaga jej procesy odnowy. Bogactwo składników odżywczych i antyoksydantów sprawia, że olej marula idealnie nadaje się dla osób walczących z pierwszymi oznakami starzenia się skóry. Olejek z pestek drzewa marula jest doskonałym kosmetykiem pielęgnacyjnym i naturalnym sposobem na piękną cerę.

Agnieszka Muciek – Szewczyk

Komentarze do: Olej marula – właściwości i działanie

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz