Szukaj

Kwasy PHA - działanie i zastosowanie

Podziel się
Komentarze0

Substancjami powszechnie stosowanymi w kosmetologii są kwasy, które pomagają w leczeniu wszelkich zmian skórnych czy defektów. Znane są od starożytności, kiedy to kobiety stosowały kąpiele z kwaśnym mlekiem dla poprawy wyglądu skóry lub nacierały się owocami cytrusowymi. Poznajmy zastosowanie i działanie kwasów PHA.

Kwasy PHA - działanie i zastosowanie

Hydroksykwasy

Hydroksykwasy to grupa organicznych związków chemicznych, które występują w wielu produktach naturalnych (np. kwas cytrynowy, kwas mlekowy, kwas jabłkowy, kwas winowy itd.). Są to substancje należące do eksfoliantów chemicznych, czyli preparatów złuszczających naskórek. Najbardziej popularnymi hydroksykwasami są alfa-hydroksykwasy (AHA), beta-hydroksykwasy (BHA) oraz poli-hydroksykwasy (PHA), których można wymienić trzy typy stosowane w praktyce: glukonolakton, glukoheptanolakton i kwas laktobionowy. My skupimy się na tych ostatnich, czyli na kwasach PHA.

Zobacz również:

Działanie kwasów PHA

  • kwasy PHA wykazują silne właściwości nawilżające. Wynika to z faktu, iż są one pochodnymi związków naturalnie występujących w skórze (glikozaminoglikanów), które są odpowiedzialne za odpowiedni poziom nawilżenia skóry,
  • są silnymi antyutleniaczami, walczą z wolnymi rodnikami, które mają bardzo zły wpływ na wygląd naszej skóry.
  • wykazują właściwości przeciwzmarszczkowe z powodu pozytywnego wpływu na syntezę kolagenu i elastyny, co pozwala zwiększać grubość skóry,
  • łagodzą podrażnienia skórne,
  • przyspieszają proces gojenia,
  • wzmacniają barierę lipidową skóry,
  • złuszczają zbędne, zrogowaciałe warstwy naskórka.

Kwasy PHA w swoim działaniu są zbliżone do kwasów AHA, z tym że działają łagodniej. Oznacza to, iż nie powodują takich efektów ubocznych występujących prz stosowaniu kwasów AHA. Co za tym idzie, nie powodują intensywnego łuszczenia naskórka, szczypania, pieczenia, zaczerwienienia skóry. Łagodniejsze działanie wypływa z rozmiarów cząsteczek tego kwasu. Są one mniejsze niż w przypadku kwasów AHA, przez co wolniej wnikają w skórę.

Dla kogo?

Kwasy PHA są idealnym rozwiązaniem dla osób o wrażliwej skórze, dla cierpiących na trądzik różowaty, łuszczycę, łojotok, egzemę i inne problemy skórne. Wskazane są również dla osób z cerą naczynkową, gdyż zmniejszają widoczność naczynek.

Aleksandra Duda

Komentarze do: Kwasy PHA - działanie i zastosowanie

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz