Szukaj

Zioła na odchudzanie

Napary z suszonych roślin są naszymi sprzymierzeńcami w walce o zrzucenie dodatkowych kilogramów. Najlepsze jest to, że oprócz wspomagania odchudzania, zioła korzystnie wpływają na zdrowie. Ich właściwości lecznicze wykorzystywane są od najdawniejszych czasów. Zioła na odchudzanie działają kompleksowo i, co ważne, są naturalnym składnikiem pochodzącym z ziemi.

Zioła na odchudzanie

Znamy rodzaje ziół na odchudzanie, które działając oczyszczająco, pozwalają nam pozbyć się niestrawionych resztek jedzenia z organizmu. Inne są moczopędne i uwalniają nadmiar wody. Są też zioła na odchudzanie termogeniczne, które wspomagają nasz metabolizm i są naturalnymi spalaczami kalorii. Możemy je wykorzystywać w całości, gdyż zastosowanie mają zarówno liście, kwiaty, korzenie, jak i kłącza. Zioła na odchudzanie znajdziemy pod postacią tabletek, herbat czy naparów.

Jakie zioła wspomagają odchudzanie?

Skrzyp polny na odchudzanie

Krzemionka, która znajduje się w skrzypie polnym w dużej ilości, usprawnia przemianę materii i przyspiesza odchudzanie. Jest łatwo przyswajalna - szybko rozpuszcza się w wodzie i przez to lepiej wchłania się w przewodzie pokarmowym. Wywar ze skrzypu polnego ma również działanie moczopędne i oczyszcza organizm z toksyn.

Przygotowanie: Dwie łyżki ziela skrzypu polnego zalewamy dwoma szklankami gorącej wody, a następnie gotujemy przez trzy minuty. Zostawiamy do ostygnięcia na 10 minut, później przecedzamy. Tak przygotowany wywar pijemy cztery razy dziennie przed posiłkiem.

Mniszek pospolity na odchudzanie

Detoksykujące działanie mniszka pomaga w walce z cellulitem. Wpływa też dobrze na pracę wątroby, wspomaga metabolizm oraz procesy przemiany materii. Regularne picie naparu z mniszka sprawia, że jedzenie nie zalega w żołądku i jest szybciej trawione. Zwiększa się produkcja żółci, która łatwiej przedostaje się do dwunastnicy i do dalszego odcinka jelita cienkiego, gdzie bierze udział w przemianie tłuszczów.

Zobacz również:

Przygotowanie: Dwie łyżki mniszka zalewamy dwoma szklankami ciepłej (ale nie GORĄCEJ) wody. Następnie całość podgrzewamy pod przykryciem, nie pozwalając, aby woda zaczęła wrzeć. Przecedzamy. Pijemy pół szklanki ciepłego naparu 2-3 razy dziennie przed jedzeniem.

Fiołek trójbarwny na odchudzanie

Fiołek trójbarwny wykazuje działanie moczopędne, co wpływa na odtruwanie organizmu z toksyn. Poprawia przebieg procesów oksydacyjnych, zwiększając szybkość przemiany materii i spalania kalorii. Poza tym fiołek trójbarwny łagodzi stany zapalne i jest stosowany w walce z trądzikiem.

Przygotowanie: Dwie łyżki fiołka zalewamy dwoma szklankami wrzątku i gotujemy pod przykryciem pięć minut. Całość przecedzamy. Napar pijemy dwa razy dziennie.

Kruszyna pospolita na odchudzanie

Wywar z kruszyny pospolitej wspomaga pracę jelita grubego, ułatwiając wypróżnianie. Dzięki temu pozbywamy się zaległych resztek pokarmu z organizmu oraz toksyn. Ziele kruszyny stosowane jest w przypadku zaparć. Wspomaga produkowanie żółci.

Świeża kruszyna pospolita ma właściwości trujące. Należy korzystać z niej rozważnie, gdyż dopiero wysuszona nadaję się do spożycia.

Przygotowanie: Łyżkę kory kruszyny pospolitej zalewamy szklanką wody i gotujemy przez 15 minut. Następnie odcedzamy. Pijemy pół szklanki płynu dwa razy dziennie.

Właściwości ziół na odchudzanie

Każda dieta powinna być bogata w zioła, ponieważ posiadają one mnóstwo cennych właściwości. Zaletą jest to, że można je wyhodować nawet u siebie w kuchni. Jeśli jednak nie lubimy zajmowania się uprawą roślin, możemy skorzystać z szeroko dostępnych ziół aptecznych.

Przyprawy, stosowane na co dzień w kuchni, również są korzystne w odchudzaniu. Zioła najlepsze są te świeże, jednak nawet suszone zachowują wiele z prozdrowotnych właściwości. I tak na przykład, rozmaryn poprawia trawienie, melisa wpływa na produkcję soków trawiennych, a tymianek wspomaga trawienie tłustego pokarmu.

Zioła na odchudzanie przede wszystkim:

  • redukują apetyt,
  • usprawniają przemianę materii,
  • obniżają poziom cholesterolu,
  • działają przeczyszczająco,
  • przeciwdziałają efektowi jojo,
  • likwidują zaparcia,
  • odtłuszczają naczynia krwionośne,
  • oczyszczają organizm.

O czym należy pamiętać, stosując zioła na odchudzanie?

Z ziół należy korzystać w sposób rozważny i nigdy nie przekraczać dziennej dawki spożycia podanej na opakowaniu. Nadmierne stosowanie może źle wpłynąć na funkcjonowanie organizmu.

Zioła mogą być jedynie dodatkiem do diety i ćwiczeń fizycznych. Dopiero po zmianie całego stylu życia efekt odchudzania będzie widoczny. Bez ograniczenia liczby kalorii oraz bez wprowadzenia regularnych ćwiczeń nie ma szans na zrzucenie zbędnych kilogramów. Zioła powinny być jedynie uzupełnieniem, a nie główną metodą odchudzania.

W przypadku ciąży, nadciśnienia tętniczego krwi czy innych dolegliwości, spożywanie ziół należy zawsze konsultować z lekarzem.

Autor: Izabela Podkulska

Komentarze do: Zioła na odchudzanie

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz