Szukaj

Produkty pełnoziarniste

Nasza codzienna dieta powinna być jak najbardziej zbilansowana, a podstawą odpowiedniego odżywiania powinny być produkty pełnoziarniste. Polacy spożywają bardzo dużo chleba oraz produktów mącznych, dlatego warto wiedzieć, które produkty są warte zakupu.

Produkty pełnoziarniste

Ciemne jest lepsze

Produkty tworzone z ziaren są przetwarzane w taki sposób, że pozbawia się ich pierwotnych składników występujących w ziarnach. Białe i oczyszczone ziarno nie jest pełnowartościowe, ponieważ podczas procesów przetwarzania pozbawiane jest większości witamin oraz błonnika. Produkty pełnoziarniste są bogatsze o wszystkie te składniki, których brakuje produktom przetwarzanym w wysokim stopniu. Produkt pełnoziarnisty zawiera wszystkie składniki, które znajdują się w ziarnie, ponieważ mielone jest całe ziarno, bez selekcji (bielmo, łuska, zarodek). Popularność mąki białej czy jasnego, żółtego makaronu ma kilka powodów. Do smaku produktów pełnoziarnistych trzeba się przyzwyczaić, różnią się one od produktów kupowanych powszechnie, często są też droższe. Dodatkowo, produkty białe gotują się szybciej, a przecież dzisiaj każdy chce zaoszczędzić na czasie. Ciasto z mąki pszennej też wyrabia się lepiej, ale nie znaczy to oczywiście, że jest zdrowsze. Przeciwnie, kusi wyglądem i smakiem, ale prawie nic w sobie nie zawiera. Należy też pamiętać, że nie każde ciemne pieczywo jest lepsze, ponieważ niekiedy pieczywa barwi się sztucznie. Dokonując zakupu, należy zapytać, z czego zrobiony jest produkt.

Dlaczego warto jeść produkty pełnoziarniste?

Zobacz również:

Przede wszystkim dlatego, że są one bardzo zdrowe. Zawierają węglowodany złożone, które uwalniają się stopniowo przez cały dzień i powodują uczucie sytości. Produkty pełnoziarniste to te, które zostały zmielone z ich wewnętrzną pokrywą, dlatego zawierają przede wszystkim bardzo dużo błonnika. Błonnik jest niezbędny do odpowiedniego metabolizmu. Przemiana materii potrzebuje prawidłowej ilości błonnika, która wynosi od 30 do 40 g, jednak najczęściej spożywamy dwukrotnie mniej. Dzięki spożywaniu produktów pełnoziarnistych dostarczamy sobie wskazaną ilość błonnika, który pomaga w pracy jelit, przez co unikamy zaparć, a także redukuje wchłanianie tłuszczu z pożywienia. Daje uczucie sytości i zapobiega wahaniom poziomu cukru we krwi, co chroni nas przed atakami głodu, który zaspokajamy najczęściej słodyczami.

Oprócz błonnika, produkty pełnoziarniste posiadają szereg odżywczych składników takich jak:

  • kwas foliowy – zlecany szczególnie kobietom w ciąży,
  • cynk – zbawienny składnik dla układu immunologicznego,
  • witamina B3 – pomaga we właściwym funkcjonowaniu układu nerwowego,
  • żelazo – niezbędne do transportu tlenu i prawidłowego funkcjonowania mózgu,
  • magnez – wspomaga prawidłową pracę mięśni, układu nerwowego oraz jest budulcem zębów i kości,
  • fosfor – wspomaga prawidłowy metabolizm, jest niezbędny w budowie kości i zębów.

Wpływ na zdrowie

Regularne spożywanie produktów pełnoziarnistych chroni przed różnymi chorobami, wśród których można wyróżnić:

  • cukrzycę typu II,
  • otyłość,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • niedokrwienną chorobę serca,
  • udar mózgu,
  • choroby nowotworowe.

Produkty pełnoziarniste usprawniają funkcjonowanie naszego układu trawiennego. Pozawalają zatem na kontrolowanie wagi i chronią przed otyłością, która stała się chorobą cywilizacyjną. Produkty pełnoziarniste zawierają niski poziom tłuszczu oraz niski indeks glikemiczny.

Produkty pełnoziarniste powinniśmy spożywać przynajmniej trzy razy dziennie, pozwoli to na utrzymanie zgrabnej sylwetki i ochroni nasz organizm przed szeregiem chorób. Spożywanie takich produktów to jedna z najtańszych kuracji chroniących przed cukrzycą czy otyłością, dlatego warto wdrożyć ją w życie.

Autor: Aleksandra Socha

Komentarze do: Produkty pełnoziarniste

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz