Korzyści z diety bezglutenowej
Coraz częściej słyszymy, iż ktoś wyklucza ze swojej diety gluten. Taki sposób odżywiania zyskuje coraz większą popularność. Czemu ją zawdzięcza. Jakie korzyści wynikają ze stosowania diety bezglutenowej?
![Korzyści z diety bezglutenowej Korzyści z diety bezglutenowej](http://img.biomedical.pl/4_3/400/544493ac5a4389dfae287d84e0b9994f.jpg)
Czym się charakteryzuje dieta bezglutenowa i dla kogo została stworzona - o tym trochę później. Na początek należy dowiedzieć się, czym jest sam gluten i w jakich produktach możemy go spotkać.
Najkrócej mówiąc gluten to białko pochodzenia roślinnego. W jego skład wchodzą dwa białka: glutenina i gliadyna. Choć ich nazwy są niecodzienne i trudne do zapamiętania, to one same występują w produktach bardzo nam znanych i często goszczących na naszych stołach. Gluten znajduje się w naszych najczęściej spożywanych zbożach, a mianowicie: w pszenicy, owsie i życie. Przez to jest składnikiem podstawowych produktów: chleba (pszennego, żytniego), bułek, płatków, makaronów. Gluten znajduje się także w jęczmieniu i orkiszu.
Dieta bezglutenowa
Jak sama nazwa wskazuje, dieta nakazuje pozbycie się glutenu z całego jadłospisu. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że decydując się na dietę bezglutenową, musimy zrezygnować z wielu potraw, także z tych, bez których pożywne śniadanie jest niemal niemożliwe. Nic bardziej mylnego. Możemy wybrać takie, które zostały wyprodukowane w wersji bez glutenu. Na opakowaniach szukajmy znaczka: przekreślony zbożowy kłos.
Zobacz również:
Dlaczego stworzono dietę bezglutenowa?
Jest ona odpowiedzią na potrzeby osób, które chorują na celiakię lub są uczulone na gluten. W tych dwóch przypadkach wyeliminowanie glutenu jest konieczne, a nieusunięcie go z jadłospisu (w przypadku celiakii na całe życie), może nieść za sobą nieprawidłowe działanie układu pokarmowego.
Dyskusji podlegają sytuacje, w których osoby nie muszą rezygnować z glutenu, a jednak to robią.
Korzyści z diety bezglutenowej
Dieta bezglutenowa pomoże każdemu, kto chce zgubić kilka zbędnych kilogramów. Poprzez pozbycie się mącznych produktów posiłki staną się lżejsze, a nam łatwiej będzie utrzymać wymarzoną figurę. Bezglutenowe pieczywo, ryż biały, brązowy, kasza gryczana i jaglana zastąpią chleb pszenny i tradycyjne makarony. Produkty z glutenem „zapychają” nasz organizm, hamując procesy metaboliczne.
Dieta bezglutenowa proponuje również spożywanie nieprzetworzonych produktów, np. świeżego mleka i jajek. Na zdrowie wyjdzie nam na pewno jedzenie mięs i ryb bez stosowania panierek, które źle wpływają na naszą wątrobę i funkcjonowanie układu pokarmowego.
Przez pozbycie się glutenu nie dostarczymy organizmowi pustych kalorii, a nasze posiłki staną się wartościowsze. W układzie pokarmowym nie będą kumulowały się zbędne treści, co przeciwdziała stanom zapalnym oraz innym nieprzyjemnym dolegliwościom np. wzdęciom.
Dieta bezglutenowa to także dużo owoców i warzyw. Mogą być zarówno świeże, jak i konserwowe. Bardzo ważne jest to, że eliminuje się warzywa smażone i panierowane. Warzywa w procesie obróbki tracą wiele witamin. Dzięki tak istotnej pozycji warzyw i owoców dieta bezglutenowa jest lekkostrawna.
Jak widzimy, dieta bezglutenowa jest skierowana nie tylko dla osób, które są uczulone na gluten lub chorują na celiakię, ale także do tych, którzy dbają o swój wygląd i zdrowie. Dzięki niej poczujemy się lekko i zdrowo!
Komentarze do: Korzyści z diety bezglutenowej