Szukaj

Cera naczynkowa - jaka dieta?

Cera naczynkowa to taka, w której naczynia krwionośne skóry twarzy są rozszerzone i kruche. Powodem tego mogą być warunki atmosferyczne czy silne przeżycia emocjonalne. U niektórych kobiet rozszerzone naczynka są wynikiem genów lub podwyższonej liczby estrogenów, niekiedy jest to wynik złej diety. Co więc jeść przy cerze naczynkowej?

Cera naczynkowa - jaka dieta?

Cera ta jest bardzo wrażliwa. Wymaga specjalnej pielęgnacji i odpowiedniego trybu życia. Palenie papierosów, nadmiar alkoholu i zła dieta niekorzystnie wpływają na każdy rodzaj skóry. Jednak są szczególnym zagrożeniem dla pań z cerą naczynkową.

Nieodpowiednia pielęgnacja skutkuje zaczerwienieniem skóry, pieczeniem a nawet opuchlizną. Szczególnie wrażliwe miejsca to policzki, nos i broda.

Cera naczynkowa a odżywianie

Pielęgnacja cery naczynkowej musi być wsparta odpowiednim odżywianiem. Mając taką cerę,  należy zwrócić uwagę na pełnowartościowość swoich posiłków i zadbać, aby pokrywały dzienne zapotrzebowanie na wszystkie witaminy i minerały.

W pierwszej kolejności trzeba jeść te produkty, które zawierają dużo witaminy C,  a więc warzywa i owoce (cytrusy, porzeczki, jabłka). Witaminy C i E wzmacniają naczynka i zapobiegają kolejnym uszkodzeniom. W diecie nie może zabraknąć produktów bogatych w rutynę, która wydłuża działanie witaminy C. Znajdziemy ją w kaszy gryczanej, cebuli, pomidorach.

Przy ich regeneracji pomogą także produkty bogate w miedź: kakao, nasiona słonecznika, pestki dyni, orzechy, suszone pomidory czy wątróbki wieprzowe. Miedź uaktywnia system obronny skóry. Dzięki niej jest gładka i mocna.

Zobacz również:

Cerę naczynkową należy chronić przed silnym nasłonecznieniem. Promienie słoneczne to jedna z przyczyn popękanych naczynek. Obowiązkowe jest stosowanie kremów z wysokim filtrem UV. Dodatkową pomocą jest selen, który regeneruje naczynka i rozjaśnia widoczne rozszerzenia. Źródłem selenu są produkty pszeniczne, ryby i czerwone mięso.

Winowajcą rozszerzonych naczynek może być niedobór cynku. Minerał ten jest odpowiedzialny za łagodzenie stanów zapalnych i regenerację tkanek. Aby wyrównać jego niedobór, należy jeść ostrygi, wątróbki cielęce i orzechy.

Ważna jest także obecność błonnika, który zapobiega uszkodzeniom naczyń. Najwydajniejszym jego źródłem są otręby pszenne, fasola czerwona i suszone śliwki.

Przy problemie z rozszerzającymi się naczynkami trzeba dbać o cały system krążenia. W tym pomoże nam kwercetyna, która reguluje ciśnienie krwi i działa przeciwzakrzepowo. Najwięcej kwercetyny znajdziemy w truskawkach i szpinaku.
Przy wzmocnieniu naczynek i nawilżeniu skóry niezbędne są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Dostępne są w rybach morskich, a także w siemieniu lnianym i oleju rzepakowym.

Pikantne i gorące dania

Mając cerę naczynkową, należy zrezygnować z jedzenia pikantnych dań. Niewskazane są ostre przyprawy tj. chili czy pieprz Cayenne. Szkodliwy jest nadmiar musztardy, chrzanu, pikantnego ketchupu i sosu do kebabów lub pizz. W związku z tym nie poleca się kuchni meksykańskiej i azjatyckiej.

Ogromnym błędem jest połączenie pikanterii dań z wysoką temperaturą podczas ich spożywania. Będzie to skutkować rozszerzeniem naczyń i wyraźnym rumieńcem twarzy. Dodatkową przyczyną tego stanu może być parowanie dań i napojów.

Napoje

Najbardziej pożądanym napojem jest chłodna woda. Dzięki niej obniża się temperatura ciała, a naczynka nie rozszerzają się. Mile widziane są również soki owocowe i warzywne. Należy unikać alkoholu, a także kofeiny.

Komentarze do: Cera naczynkowa - jaka dieta?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz