Szukaj

W jaki sposób zredukować konsumpcję soli?

Jako podstawowy smak, sól jest niezwykła, jeśli chodzi o podnoszenie smaku potraw. Jednakże, kiedy jemy jej za dużo, działa ona jak bomba z opóźnionym zapłonem. Nadciśnienie tętnicze, zawał mięśnia sercowego, albo incydent naczyniowo-mózgowy (udar mózgu...) Ryzyko związane ze zbyt dużą konsumpcją soli jest jak najbardziej realne. Rada: redukujcie dawki!



Pani Florence Rossi, z francuskiego stowarzyszenia dietetyków i specjalistów od żywienia, dzieli z nami kilka dobrych sztuczek, które pozwolą nam osiągnąć ten cel...

Nasze zapotrzebowanie fizjologiczne dzienne na sól wynosi około 2 gram. Co mieści się w mniej niż w połowie łyżeczki do herbaty, wyjaśnia specjalistka. Światowa Organizacja Zdrowia ustala na 6 gram maksymalne spożycie soli na dzień. Ale większość ludzi jest bliska 10 gram dziennie! A nadmiar sodu jest uznanym czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, a także osteoporozy oraz niektórych nowotworów układu pokarmowego.

Porady na ograniczenie konsumpcji soli:
  • gotujcie! Nadmiernej ilości soli nie znajdziemy w tym, co dodajemy sami. W 80% przypadków, sól, którą konsumujemy, pochodzi z dań gotowych do spożycia, które tak chętnie kupujemy. Dodatkowo, sól jest podstępną przyprawą, ponieważ pobudza ona apetyt. Z pewnością już mogliście zdać sobie z tego sprawę, jedząc chipsy albo orzeszki solone...
  • próbujcie swoich dań! Solniczki bardzo często używamy w sposób automatyczny, bez uprzedniego sprawdzenia smaku dania. Weźmy na przykład makaron. Masz szaleńczą ochotę na spaghetti po bolońsku? Jeśli użyjesz sosu przemysłowego, wiedz, że jest on już solony. A więc nie ma sensu przyprawianie solą wody, w której będziemy gotować makaron, albo siekanego mięsa.
  • poświęćcie czas na czytanie etykietek: istniają pewne pułapki, objaśnia znów pani Florence Rossi. Często zawartość soli jest wyrażona terminem „sodium na 100g”. Aby poznać prawdziwą wartość soli, należy pomnożyć tę liczbę przez trzy! Nie wpadajcie więc w pułapkę. Jest to równie prawdziwe, na przykład, w przypadku ... wód gazowanych!
A w końcu, nie zapominajcie o tym, że produkty takie jak sery albo wędliny, zawierają „naturalnie” sól. Jedzcie więc te produkty z umiarkowaniem. Wiedzcie także, iż istnieją substytuty soli. Sól bez sodium, taka jak K-sel, gdzie sód jest zastąpiony potasem, ale również innymi przyprawami i ziołami, które odkryją przed wami nowe smaki. Postarajcie się więc sami odkrywać, jakie smaki i aromaty najlepiej pasują do waszych ulubionych dań. Niezależnie od tego, czy chodzi o baraninę, o wołowinę, o ryby albo o ziemniaki...

Zobacz również:



Komentarze do: W jaki sposób zredukować konsumpcję soli?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz