Szukaj

Olej rzepakowy - właściwości

Olej rzepakowy, nazywany też „oliwką północy” to jeden z najzdrowszych olei na świecie, zmniejsza on zawartość złego cholesterolu i sprzyja zachowaniu młodości. Zobacz, jakie jeszcze posiada właściwości.

Olej rzepakowy - właściwości

Właściwości oleju rzepakowego

Olej rzepakowy jest zdrowy i bogaty w takie witaminy jak: witamina A, E, D3, K. Zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT m.in.: oleinowy, linolowy i linolenowy. Warto zauważyć, że w oleju rzepakowym proporcje NNTK SA idealnie zachowane, a taki skład kwasów tłuszczowych wpływa pozytywnie na obniżenie cholesterolu, wspomagając jednocześnie wydalanie LDL.

Należy jednak pamiętać, że olej rzepakowy rafinowany, nie posiada zupełnie żadnych właściwości leczniczych. Wręcz przeciwnie dostarcza organizmowi uszkodzone w procesie obróbki kwasy tłuszczowe i jest szkodliwy dla zdrowia.

Olej rzepakowy tłoczony na ciepło czy na zimno?

Stając przed półką sklepową, stajemy przed wyborem: olej tłoczony na ciepło czy na zimno? Czym tak na prawdę różnią się te produkty? Otóż, olej tłoczony na ciepło jest dodatkowo oczyszczany podczas procesu produkcyjnego. Oleje tłoczone na zimno powinny być używane tylko na zimno, do sałatek, sosów i itd. Olei tłoczonych na ciepło możemy używać również na ciepło np. do smażenia. Jednak to dodatkowe oczyszczenie nazywane jest również rafinowanie. Tak, więc olej tłoczony na ciepło to nic innego niż olej rafinowany, a o nim, co nieco już wiemy.

Zobacz również:

Olej rzepakowy w kosmetyce

Oprócz swoich właściwości odżywczych olej rzepakowy, jest również stosowany w kosmetyce. Idealnie nadaje się na przekład na płukanki do włosów. Niewielką ilość oleju należy dodać do wody, następnie zaś moczyć w niej włosy. Po takiej maseczce włosy staja się miększe, bardziej błyszczące, łatwiej się rozczesują i lepiej układają.

Podobnie jak oliwa z oliwek czy olej lniany, jest wykorzystywany, również w walce z przesuszona skórą. Wystarczy wetrzeć odrobinę oleju w naskórek, aby znacznie polepszyć jego kondycję. Doskonale nawilża i odżywia skórę suchą, łuszczącą się pozbawiona blasku, łuszczącą się, zapobiega pękaniu i przesuszeniom. Regularnie stosowany wygładza i uelastycznia, napina naskórek, a nawet niweluje zmarszczki. Oprócz tego poprawia ukrwienie, pobudza metabolizm skóry i powoduje, że matowa i słabo ukrwiona cera odzyskuje swój piękny odcień. Poniżej zamieszczam krótki przepis na prosta kurację odmładzająco- ujędrniającą.

Do 300 ml oleju rzepakowego wsypujemy 200 g mielonego pieprzu i gotujemy przez 15 min. Lekko przestudzoną, ale nadal ciepłą pastę nakładamy na gazę i kładziemy na miejsca szczególnie przesuszone. Zostawiamy gazę na noc i zdejmujemy dopiero kolejnego dnia. Proces można powtarzać tak często jak będzie to konieczne, aż skóra poprawi swój wygląd.

Olej rzepakowy a depresja

Badania dotyczące właściwości oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, dowiodły ponadto, że pomaga on w leczeniu depresji i zapobiega stanom lękowym.

Przechowywanie oleju rzepakowego

Nie należy jednak zapominać o prawidłowym przechowywaniu cennego oleju. Jeżeli chcemy, aby nie stracił on swoich „magicznych właściwości” powinniśmy trzymać go w ciemnym, chłodnym miejscu, w szklanej butelce. Nie jest konieczne przetrzymywanie go w lodówce, należy jednak unikać światła, ciepła i świeżego powietrza. Odradzam kupowanie oleju w plastikowych butelkach. Ważną informacją jest również to, iż im olej starszy tym ciemniejszy.

Niestety jak każdy tłuszcz, również olej rzepakowy zawiera szkodliwe dla naszego zdrowia tłuszcze nasycone. Jednakże olej rzepakowy zawiera ich najmniej, bo jedynie 7%, podczas gdy wychwalana oliwa z oliwek zawiera ich, 14% czyli aż dwa razy więcej.

Autor: Zuzanna Gałka

Komentarze do: Olej rzepakowy - właściwości

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz