Szukaj

Mrożone potrawy lepsze niż dania z restauracji typu fast food

Według najnowszych badań, osoby wybierające mrożone posiłki spożywają dziennie więcej ważnych składników odżywczych, w tym błonnika, potasu, wapnia oraz białka, przy jednoczesnym niższym spożyciu kalorii i nasyconych tłuszczów od osób, które wybierają jedzenie w restauracjach typu fast food.

Mrożonki kontra fast food

Badania obejmowały osoby dorosłe, powyżej 19. roku życia. Ci z ankietowanych, którzy wybierali mrożone potrawy podgrzewane w domu, dostarczali w większych dawkach kilkanaście ważnych składników odżywczych: białko, błonnik, potas, wapń, witaminę A, ryboflawinę, witaminę B6, witaminę C, witaminę E, cholinę i magnez. Osoby, które stołowały się w restauracjach szybkiej obsługi dziennie dostarczały organizmowi mniejsze dawki tych składników. - Co więcej, osoby jedzące w domu dostarczały swojemu organizmowi dziennie mniej o 253 kalorii oraz mniej o 2,6 gramów nasyconych tłuszczów - wyjaśnia doktor Victor L. Fulgoni, współautor badań.

Zobacz również:

Wnioski z badań

Osoby wybierające mrożone potrawy:

  1. spożywały o 253 kalorii mniej dziennie
  2. spożywały o 2,6 grama tłuszczów mniej dziennie
  3. dostarczały organizmowi większe dawki trzech szczególnie ważnych składników odżywczych: błonnika, potasu i wapnia
  4. dostarczały organizmowi większe dawki białka dziennie

- Wyniki tych badań to kolejny dowód na to, że mrożone posiłki mogą pomóc Amerykanom w codziennym dostarczaniu szczególnie ważnych składników odżywczych, przy jednoczesnym obniżeniu spożycia kalorii i tłuszczów - powiedziała dr Kim Krumhar.

Wyższa jakość mrożonek

Co więcej, mrożone posiłki charakteryzują się również wyższą jakością, niż potrawy serwowowane w restauracjach szybkiej obsługi. Mrożone potrawy zawierają więcej owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych i białkowych, których włączenie do codziennego menu rekomendują dietetycy.

Badania były współfinansowane przez koncern Nestle. Zostały zaprezentowane podczas tegorocznej Akademii Nutrition and Dietetics Food & Nutrition Conference & Expo.

Gabriela Będkowska

Komentarze do: Mrożone potrawy lepsze niż dania z restauracji typu fast food

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz