Szukaj

BENEO zaprezentuje nowe bezcukrowe środki słodzące

BENEO, jeden z wiodących producentów funkcjonalnych składników żywności, zaprezentuje nowe środki słodzące podczas organizowanych w Kolonii targów ISM, które odbędą się w styczniu 2012 r. Uczestnicy targów mogą oczekiwać nowych koncepcji wyrobów cukierniczych, w tym między innymi próbek bezcukrowych cukierków ziołowych, w których zastosowano ISOMALT i Stewię.


Dzięki połączeniu tych dwóch składników firmie BENEO udało się otrzymać produkt o typowym dla cukru profilu smakowym i jednocześnie o korzystnych dla zdrowia właściwościach i żywieniowych.

ISMALOT to jedyny zamiennik cukru pozyskiwany z buraka cukrowego, co sprawia, że ma podobne właściwości słodzące. Producenci mogą go używać zarówno jako składnika funkcjonalnego, jak i podstawowej substancji słodzącej, z której produkuje się słodycze. Połączenie tych dwóch, pochodzących z natury, środków słodzących ułatwia uzyskanie różnorodnych łagodnych i intensywnych smaków przy jednoczesnym zneutralizowaniu niepożądanego posmaku Stewii. Poza tym zestawienie ich ze sobą w przepisach na słodycze pomaga uzyskać dodatkowe korzyści: próbki produktów BENEO są niskokaloryczne, są przyjazne dla zębów i mają niski indeks glikemiczny. Zarówno brak szkodliwego wpływu na zęby, jak i korzystny wpływ na poziom glukozy we krwi został potwierdzony przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

Zobacz również:



Zharmonizowane wrażenia smakowe jako efekt użycia ISOMALT i Stewii udało się uzyskać dzięki pracom BENEO-Technology Center. Specjaliści tego nowo utworzonego ośrodka fachowej wiedzy ściśle współpracowali ze sobą, aby sprostać wyzwaniom związanym z tworzeniem receptur z dodatkiem Stewii. Doświadczenie firmy BENEO w łączeniu Stewii z opracowywanymi przez siebie substancjami słodzącymi wspiera rozwój zdrowych produktów o zrównoważonych właściwościach słodzących i dodatkowych korzystnych cechach.

Komentarze do: BENEO zaprezentuje nowe bezcukrowe środki słodzące

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz