Szukaj

Właściwości witaminy B – niedobór, nadmiar i źródła występowania

Podziel się
Komentarze0

Witaminy B to grupa witamin, które rozpuszczają się w wodzie i są niezbędne do prawidłowego metabolizmu. Musimy zatem dbać o to, by dostarczyć odpowiednią ilość tej witaminy naszemu organizmowi, który sam nie produkuje witamin.

Właściwości witaminy B – niedobór, nadmiar i źródła występowania

Witamina B występuje prawie we wszystkich produktach, które spożywamy, dlatego jej uzupełnianie nie jest trudne. Jedyną wadą jest to, że jest to grupa witamin rozpuszczalnych w wodzie. Z tego powodu organizm nie jest w stanie ich magazynować. Do witamin należących do grupy B zaliczamy witaminy takie jak:

Witamina B1 (tiamina)

Witamina B1 (tiamina) jest witaminą niezbędną do funkcjonowania naszego układu nerwowego. Powoduje uwalnianie energii z glukozy oraz chroni organizm przed toksycznym działaniem ołowiu, obecnym w powietrzu. Dodatkowo, tiamina odstrasza owady. Jakkolwiek dziwnie to brzmi, spożycie witaminy B1 chroni przed ukąszeniami komarów. Używki takie jak herbata czy kawa powodują, że witamina ta zostaje wypłukana z naszego organizmu, dlatego ci, którzy spożywają kawę lub herbatę w dużych ilościach, powinni dbać o uzupełnianie tiaminy. Objawami niedoboru są zmęczenie, senność i brak apetytu. Tiamina występuje w:

  • wątróbce,
  • płatkach,
  • drożdżach,
  • produktach pełnoziarnistych,
  • fasoli, grochu.

Witamina B2 ( ryboflawina)

Witamina B2, czyli ryboflawina, także wspomaga nasz układ nerwowy, działa też korzystnie na wzrok oraz usprawnia prawidłowe funkcjonowanie błon śluzowych. Wpływa też na stan naszej skóry. Ryboflawina występuje w:

  • wołowinie,
  • rybach,
  • nabiale,
  • migdałach, słoneczniku.

Witamina B6

Pirydoksyna, czyli witamina B6, pomaga w bolesnych miesiączkach u kobiet, niweluje wzdęcia, pomaga w ustabilizowaniu nastroju, a co najważniejsze zapobiega niedokrwistości. Witaminę B6 znajdziemy w:

  • ziemniakach,
  • bananach,
  • wątróbce,
  • produktach z ciemnej mąki.

Witamina B9 (kwas foliowy)

Witamina B9 to słynny i powszechnie znany kwas foliowy, który zalecany jest przede wszystkim kobietom w ciąży. Jego uzupełnianie podczas ciąży jest niezbędne, ponieważ kwas foliowy chroni płód przed powstawaniem wad genetycznych i zapewnia jego prawidłowy rozwój. Źródłem kwasu foliowego są:

  • szpinak,
  • brokuły,
  • kapusta,
  • kalafior.

Witamina B12 (kobalamina)

Witamina B12 (kobalamina) zapobiega anemii, ponieważ bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek. Witamina B12 musi być szczególnie uzupełniana przez wegetarianów i wegan, ponieważ znajduje się w produktach zwierzęcych i odzwierzęcych takich jak:

  • jajka,
  • mleko,
  • sery,
  • ryby,
  • mięso.

Objawy niedoboru witamin z grupy B

Objawy niedoboru mogą być bardzo różne, z tych, które występują najpowszechniej wymienia się:

  • pęknięcia w kącikach ust,
  • wypadanie włosów,
  • łuszczenie się skóry,
  • trądzik,
  • skurcze,
  • drętwienia kończyn.

Objawy przedawkowania

Największe ryzyko przedawkowania występuje w przypadku nadmiernego spożywania witaminy B6 oraz B12. Do objawów należą:

  • niedokrwistość,
  • drgawki,
  • krwotok z jamy nosowej,
  • uczulenia.

Witaminy rzadko są toksyczne, jednak we wszystkim trzeba zachować umiar. Jeśli nasze nerki nie pracują prawidłowo, ryzyko wystąpienia objawów przedawkowania zwiększa się.

Aleksandra Socha

Komentarze do: Właściwości witaminy B – niedobór, nadmiar i źródła występowania

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz