Wyniki badań klinicznych, pochylających się nad znaczeniem glonów w suplementacji DHA podczas ciąży i w czasie niemowlęctwa, zostały zaprezentowane w tym tygodniu na X Kongresie Międzynarodowego Towarzystwa Badań nad Kwasami Tłuszczowymi i Lipidami (ISSFAL, międzynarodowe stowarzyszenie naukowe koncentrujące się na badaniach nad wpływem spożywanych tłuszczów, olejów i lipidów na zdrowie ludzkie).

Korzyści płynące ze spożywania glonów DHA podczas trwania ciąży
Badania zaprezentowane przez Susan E. Carlson, doktor w Departamencie Dietetyki i Żywienia na Uniwersytecie w Kansas wykazały, że w okresie połogu, suplementacja kwasami DHA pochodzącymi z glonów (600 mg DHA od 14 tygodnia ciąży do czasu narodzin dziecka) podwyższa poziom tych kwasów we krwi u matki i noworodka. Suplementacja kwasami DHA zwiększa również masę niemowlęcia w momencie przyjścia na świat, a także długość jego ciała i obwód głowy.
Dodatkowo, wyniki badania przeprowadzonego przez dr Kelly Mulder i dr Sheilę Innis z Wydziału Pediatrii, Dzieci i Rodziny Naukowego Instytutu na uniwersytece w Kolumbii Brytyjskiej, sugerują, że niedobór DHA w czasie ciąży może ograniczyć potencjał rozwojowy u niemowląt.
Zobacz również:
- Karmienie piersią - korzyści dla matki
- Staranie się o dziecko a relacje partnerskie
- Trwałe oznaki przebytej ciąży
- Hemoroidy to nie temat tabu!
- Zabiegi chirurgiczne w czasie ciąży
- Cesarskie cięcie na życzenie pacjentki
- Pielęgnacja skóry a planowanie dziecka
- Pracująca mama, czyli jak pogodzić pracę z wychowaniem dziecka?
Korzyści płynące ze spożywania glonów DHA w czasie niemowlęctwa
Dr John Colombo zaprezentował dane z badania klinicznego DHA Intake and Measurement of Neural Development (DIAMOND), które wykazały, że kwasy tłuszczowe DHA i ARA uzupełniają dietę niemowląt w taki sposób, że wpływają pozytywnie na rozwój poznawczy dzieci od 18 miesięcy do szóstego roku życia.
Wyniki badań pokazały również, że suplementacja DHA i ARA przynosi zauważalne korzyści w rozwoju dzieci do 6 roku życia.
Znaczenie DHA w perspektywie całego życia
DHA to wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3, znajdujące się w całym ciele. Są on głównym tłuszczowym materiałem budulcowym w mózgu i siatkówce oka, co przekłada się na do 97 % kwasów tłuszczowych Omega 3 w mózgu i do 93 % kwasów tłuszczowych Omega 3 w siatkówce oka.
Liczne badania potwierdzają, że wszyscy ludzie czerpią korzyści z odpowiedniego zaopatrzenia organizmu w DHA. Na każdym etapie życia, kwasy tłuszczowe DHA okazują się ważne niezwykle ważne dla mózgu i zdrowia oczu.