Szukaj

Migrena a odżywianie

Podziel się
Komentarze0

Wśród wielu czynników, które mają wpływ na występowanie bólów głowy, wymienia się również kwestie związane ze sposobem odżywiania. Szacuje się, że napoje i pokarmy, które spożywamy są w ponad 30% przyczyną pojawiającej się migreny.

Migrena a odżywianie
Pożywienie – ale i jego jakość, sposób łączenia poszczególnych produktów – jest uważane za jedną z kilkudziesięciu przyczyn wywołujących bóle głowy.

Oczywiście nie wszystkie pokarmy z grupy „migrogennych” muszą zawsze wywoływać bóle głowy. Niestety problem jest bardziej skomplikowany. Otóż wiele zależy od tego, w jakiej sytuacji dany produkt jest spożywany – nie bez znaczenia jest towarzyszący Ci stres lub zmiany hormonalne w organizmie.

Wśród czynników, które powodują ataki migreny znajdują się spożywane posiłki. Niektóre produkty uważane są za szczególnie niebezpieczne – w tym:

  • czekolada (w nadmiernych ilościach), jako ta, która zawiera tyraminę (aminokwas, który powoduje rozszerzanie lub zwężanie naczyń krwionośnych mózgu, stąd przez niektórych uważany jest za przyczynę bólów głowy). Tyramina występuje też w: serach dojrzewających, piwie, orzechach, czerwonym winie, wieprzowinie;
  • kofeina – ból głowy może wystąpić tak w przypadku jej przedawkowania, jak i w sytuacji jej odstawienia. Jeżeli osoby są uzależnione od pewnej dziennej dawny kofeiny, wtedy jej niedobór może być traktowany przez organizm jako odstawienie i reagować zmęczeniem, stanem znacznie obniżonego nastroju, a także ból głowy.;
  • czerwone wino – sugeruje się, że związki chemiczne zwane fenolami zawarte w czerwonym winie mogą sprzyjać bólom głowy. Trzeba jednak zaznaczyć, że u niektórych osób substancje zawarte w innych alkoholach (piwo, whisky, wódka) również mogą prowadzić do ataku migreny.
Również dodatki do żywności takie jak aspartam (sztuczny słodzik, dodawany do napojów gazowanych oraz wielu różnych produktów niskosłodzonych) lub glutaminian sodu (popularny w wielu produktach wzmacniacz smaku) mogą powodować różnego typu niepokojące objawy.


Zdarza się, że już po około 20 minutach (lub w przypadku glutaminianu sodu po godzinie) od zjedzenia produktu zawierającego niepożądane dodatki, wystąpią objawy:
  • wrażenie napięcia skóry twarzy,
  • rumieńce na twarzy,
  • dolegliwości brzuszne,
  • uczucie gorąca lub pieczenia w przełyku,
  • zawroty głowy,
  • ból głowy.
Ważne jest nie tylko to, co się zjadło, ale nie jest bez znaczenia również fakt, czy w ogóle cokolwiek się zjadło. Otóż u pewnej grupy osób powodem migreny może być hipoglikemia, czyli zmniejszenie stężenia glukozy we krwi. Z tego powodu zaleca się, by:

  • nie rezygnować z posiłków – szczególnie zadbać o śniadanie, jest to pierwszy posiłek po nocnej przerwie
  • jeść wtedy, gdy odczuwa się głód , nie należy się tez przejadać, bo po zbyt obfitym posiłku pojawia się zbytnia ociężałość,
  • unikać napojów z kofeiną,
  • zadbać komponowanie posiłków tak, aby zawierały dużo błonnika.
- Jeżeli nie masz pewności, czy i ewentualnie jaki wpływ na Twoje samopoczucie mają spożywane przez Ciebie produkty, zacznij przyglądać się reakcjom organizmu po posiłku. Notuj spostrzeżenia, zwróć uwagę, czy nie występuje tendencja do pojawienia się bólu głowy po zjedzeniu konkretnego produktu. Migrenom i silnym bólom głowy często towarzyszą mdłości – radzi ekspert z portalu PoProstuZdrowo.pl

Z tej przyczyny dobrze jest zwrócić uwagę na to, czy spożywane posiłki nie przyczyniają się dodatkowo do nasilenia mdłości. Zaleca się w związku z tym:
  • spożywanie w ciągu dnia kilku (do 5-6 małych posiłków), zamiast 2 czy 3 obfitych,
  • spożywanie lekkostrawnych potraw,
  • odpoczywanie po posiłku,
  • wypijanie w ciągu doby od 1,5 do 2 litrów wody – niedostateczna ilość płynów w codziennej diecie może powodować odwodnienie, a przez to i bóle,
  • unikanie produktów mrożonych lub bardzo zimnych, a jeżeli już takie spożywasz, staraj się je wolniej przeżuwać,
  • unikanie – jeżeli jest się rozgrzanym – jedzenia zimnych, mrożonych pokarmów (chodzi o zbyt dużą różnicę, jaka występuje pomiędzy temperaturą ciała a mrożonym produktem).
Jak radzić sobie podczas ataków migreny?  Oto porady zaproponowane przez ekspertów z portalu PoProstuZdrowo.pl :
  • na bolące miejsce (kark, czoło lub skronie) nałóż woreczek z kostkami lodu,
  • postaraj się o odprężenie – zdrzemnij się, weź kąpiel lub wyjdź na spacer,
  • skorzystaj z porady fizjoterapeuty, są pewne ćwiczenia, których systematyczne wykonywanie pomoże w zwalczaniu skurczów mięśni szyi,
  • delikatnie masuj palcem wskazującym lub kciukiem (ruchem okrężnym) przez czas od 7 do 15 sekund bolące miejsce, powtarzaj tę czynność kilka razy,
  • jeżeli masz okazję, korzystaj z masażu – masaż powoduje zmniejszenie stresu, łagodzi także napięcie mięśni,
  • wykorzystuj do masażu skóry olejki z lawendy lub mięty pieprzowej, są pomocne przy bólach migrenowych.

Komentarze do: Migrena a odżywianie

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz