Szukaj

Enzymy

Podziel się
Komentarze0

Być może widzieliście już, na półkach w sklepach z produktami naturalnymi oraz w aptekach, są produkty z enzymów. Czy zastanawiało was kiedyś to jaką rolę odgrywają enzymy? Ale czy wiecie, co jest w środku? I dlaczego ludzie ich używają?

Czym są enzymy?

Enzymy są proteinami, które mają zdolność prowokowania albo przyśpieszania reakcji chemicznej, która na nie nawet nie wpływa. Ich funkcją jest katalizowanie (ułatwianie) reakcji biologicznych. Mówimy również, że enzymy obniżają energię aktywacyjną, to znaczy, iż zmniejszają one energię konieczną do wytworzenia energii chemicznej.

Enzymy wewnątrz i zewnątrzkomórkowe

Nie należy mylić enzymów, które działają w komórkach (wewnątrzkomórkowe), takie jak cytochromy albo transaminaza, z enzymami trawiennymi, które działają poza komórkami (zewnątrzkomórkowe). Zresztą, jeśli wasz lekarz, po skonsultowaniu rezultatów badania krwi, mówi wam, że wasze enzymy są wysokie, nie ma to nic wspólnego z enzymami trawiennymi, ale raczej z enzymami wewnątrzkomórkowymi, i wtedy jest to marker choroby, takiej jak dolegliwość wątroby. W takim przypadku, nie będzie mowy o enzymach trawiennych. A tutaj, zajmiemy się jedynie kwestią enzymów trawiennych.

Źródła używanych enzymów

  • Zwierzęta: pobierane od świni (pankreatyna) albo od krowy (trypsyna, chymotrypsyna, pepsyna).
  • Rośliny: z papai (papaina), z ananasa (bromelina).
  • Grzyby: pochodząca z mikroskopijnego grzyba (pleśń), takiego jak Aspergillus niger (pektynaza); Aspergillus oryzae (lipaza, etc.)
  • Bakterie: pochodząca z Bacillus sp. (amylaza, etc.).
Nazwa niektórych enzymów ma związek z ich źródłem (mikroorganizmem albo innym): serratiopeptydaza albo serrapeptaza pochodzą od jedwabnika (ang. Sericulture, czyli jedwabnictwo) oraz od bakterii z rodziny Serratia. Nattokinaza jest wyciągana z produktu pochodzącego z fermentacji soi, natto.

Enzymy w produktach naturalnych zdrowotnych

Naturalne produkty zdrowotne zawierają wiele enzymów trawiennych i są one sklasyfikowane w różnych kategoriach, w zależności od ich substratu (to, na co działają).

Typ enzymu

Substrat

Proteolityczny albo  proteaza

Proteiny, peptydy

Lipaza

Tłuszcze, lipidy, trójglicerydy

Amylaza

Skrobia

Celulaza

Celuloza

Sacharazy

Cukry

Laktazy

Laktoza

Maltaza

Maltoza


Rola enzymów

Enzymy biorą udział w procesach metabolicznych, które zachodzą w komórkach. Główną funkcją enzymów jest krystalizowanie reakcji. Możemy wyróżnić 6 grup enzymów:
  • oksydoreduktazy (katalizują reakcje utleniania i redukcji)
  • transferazy (przenoszą fragmenty związków)
  • hydrolazy (prowadzą hydrolizę)
  • liazy (prowadzą do rozpadu związków bez udziału wody)
  • izomerazy (prowadzą reakcje przekształcania związków w inne)
  • ligazy lub inaczej syntetazy (katalizują reakcje syntezy)
Enzymy umożliwiają zapoczątkowanie różnych reakcji szlaków metabolicznych. Nie istnieje przy tym konieczność podnoszenia temperatury wewnątrz organizmu.

Zobacz również:


Poprawa trawienia

Enzymy trawienne są używane do poprawiania trawienia, redukowania wzdęć, etc.

Laktaza: Lactaid, Lacteeze, etc. Laktaza jest enzymem, który pomaga trawić laktozę z mleka i pozwala zredukować nietolerancję na laktozę. Bierzemy ją przed konsumpcją mleka albo produktów mlecznych. Sprzedaje się również mleko, do którego już zostaje dodana laktaza, aby wyeliminować zawartość laktozy i pozwolić nietolerującym lepiej je strawić. Zauważcie dobrze, że nietolerancja na laktozę nie jest uczuleniem na mleko. To dlatego laktaza pomaga nietolerujacym laktozę pić mleko.

Jeden szczegół:
laktaza trawi laktozę, uwalniając w ten sposób dwa proste cukry, które ją budują, glukozę i galaktozę. Dlatego też, „strawione” mleko ma słodszy smak, ponieważ glukoza ma siłę słodzącą większą niż laktoza.

Drugi szczegół: probiotyki z rodziny lactobacillus produkują laktazę. Konsumpcja lactobacillus, na dłuższą metę, może zredukować nietolerancję laktozy.

Alfa-galaktoza: Beano Enzym ten pozwala trawić niektóre włókna pokarmowe albo oligosacharydy, które fermentują w jelicie. Jest więc użyteczna w momencie konsumpcji produktów fermentujących: kapusta, brukselka, rośliny strączkowe, etc. Etap przedtrawienny tych włókien produkuje cukry, a bakterie odpowiedzialne za fermentację nie mogą już używać włókien, aby produkować gazy.

Kompleksy enzymów: Digestive enzyme, Kamizym, AOR Zyme, bromelina, papaina, Complete Enzyme, etc. Te kompleksy enzymowe pokrywają główne składniki odżywcze: proteiny (proteaza, bromelina, papaina, etc.), lipidy (lipaza), różne celulazy, amylaza (skrobia), laktaza, etc. Głównym celem tych produktów jest poprawa trawienia, komfortu, zmniejszenie wzdęć, redukcja produkcji śluzu (chrypka po posiłkach); redukcja fermentacji; zmniejszenie senności po posiłku, etc.

Redukcja zapalenia

Niektóre enzymy pomagają zredukować zapalenie i przyśpieszyć leczenie urazów (redukcja obrzęków i czasu rekonwalescencji). Enzymy proteolityczne (proteaza, bromelina, papaina, etc.), poza tym, że trawią proteiny, to również są absorbowane i mają działanie na zapalenie. Wiele badań pokazuje zdolność tych enzymów do działania w sposób systemowy na organizm, aby zredukować obrzęki i przekrwienie, a także poprawić zabliźnianie, etc.

Badania nad bromeliną

Pierwszym enzymem, który był przedmiotem badań w tym duchu jest bromelina (bromelaina), wyciągana z ananasa.


Wprowadzona w 1957 roku, bromelina:
  • redukuje gromadzenie płytek;
  • ma działanie fibrynolityczne (fibryna jest proteiną krwi, która służy do formowania skrzepów), a więc pomaga zredukować skrzepy, kiedy ich zadanie jest zakończone;
  • ma działanie antyzapalne;
  • moduluje cytokiny (przekaźnik zapalenia) i odporność;
  • pozwala na oczyszczanie ran skórnych (usuwanie martwej tkanki);
  • poprawia absorpcję niektórych lekarstw;
  • ma działanie mukolityczne (pozwala rozrzedzić albo/i usunąć śluz);
  • ułatwia trawienie;
  • poprawia zabliźnianie;
  • poprawia krążenie krwi oraz wpływa na układ sercowo-naczyniowy.

Badania nad papainą

Następnie, przyszła kolej na papainę, wyciąg z papai. Przede wszystkim, używana jest ona w Europie, nieco mniej znana jest w Ameryce. W Ameryce bowiem, papaina jest włączana do pewnej liczby produktów naturalnych, ale najczęściej jest używana w przemyśle spożywczym do „zmiękczania mięsa”.

Czytaj więcej: Papaina (Carica papaya L.)

Inne badania

Inne badania pochyliły się nad zdolnością enzymów proteolitycznych do przyśpieszania procesu zdrowienia. W badaniu opublikowanym w dzienniku Clinical Rheumatology, porównano działanie jednego produktu z enzymami na artrozę z działaniem pewnego niesteroidowego leku antyzapalnego, diclofenac (Voltaren).
Badanie to było randomizowane i trwało 6 tygodni, a włączono do niego 96 uczestników. Rezultat: kompleks enzymów jest uważany za skutechttp://www.biomedical.pl/add/?str=artykuly&act=edytuj&id=2357zniejszy niż lek antyzapalny (51,4% vs 31,4%), i lepiej tolerowany. Inne badanie, holenderskie tym razem, pokazuje, że kompleks enzymów jest lepszy niż placebo, jeśli chodzi o przyśpieszanie leczenia ostrego skręcenia kostki.

Czy wszystkie enzymy są sobie równe?

Trudne pytanie. Nauka nie pozwala nam jeszcze rozróżnić wszystkich kompleksów enzymów na rynku albo przewidzieć ich skuteczności. Jednakże, trzeba oddać Cezarowi co Cezara: większość produktów z enzymami dostępnych na rynku surfuje na badaniach przeprowadzonych nad produktem niemieckim Wobenzym. Produkt ten zawiera następujące enzymy: pankreatyna, papaina, bromelina, trypsyna, chymotrypsyna i rutyna.

Efekty uboczne zażywania enzymów

Rzadkie efekty uboczne, o których czasami się donosi, to: podrażnienie żołądka i jelit, bóle głowy, suchość w ustach, wypryski skórne. Trzeba jednakże być ostrożnym w następujących przypadkach:
  • zażywanie leków antyzakrzepowych i przeciwpłytkowych: enzymy proteolityczne mogą być fibrynolityczne. Donosi się o kilku przypadkach wybroczyn (małe spontaniczne siniaki), które się pojawiają przy równoczesnym zażywaniu papainy.
  • ciąża i karmienie piersią: nie udokumentowane, należy unikać.
  • alergia na jad pszczeli: alergie krzyżowe, o których donosi się między bromeliną i jadem pszczoł

Ciekawostki dotyczące enzymów

Enzymy są bardzo wrażliwe na ciepło. Dlatego też, ananas świeży zawiera trochę bromeliny aktywnej, ale sok z ananasa zamknięty w kartonie w ogóle jej już nie zawiera. Ciepło przekształca proteinę i niszczy enzymy, wszystkie enzymy.

Formuła enzymów

Istnieje bardzo duże uwielbienie dla formuł enzymów. Kompleksy te są sprzedawane na wszelkiego rodzaju wskazania, takie jak trawienie, różne zapalenia, niektóre infekcje (Candida), różne choroby zapalne (takie jak zapalne choroby jelit), etc. Nawet działanie anabolizujące jest proponowane atletom oraz leczenie raka! Dużo obietnic, dużo marketingu, ale mało solidnej wiedzy. Natomiast, nieszkodliwość jest jak najbardziej rzeczywista. Wszystkie enzymy są bardzo dobrze tolerowane.

Komentarze do: Enzymy

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz