Szukaj

Syndrom leniwego jelita

Podziel się
Komentarze0

Syndrom leniwego jelita to dolegliwość polegająca na zaleganiu resztek pokarmowych w jelicie. Wiąże się z ciągłymi zaparciami i dolegliwościami układu pokarmowego. Jest to częsta przypadłość ludzi zabieganych i prowadzących niezdrowy tryb życia.

Przyczyny jelita leniwego>

Najczęstszą przyczyną tej dolegliwości jest nieprawidłowe odżywianie. Tłuste i ubogie w witaminy potrawy hamują prawidłowe działanie układu trawiennego.  Na zaburzenia jego pracy wpływa również pośpiech. Jedzenie w biegu lub omijanie posiłków to bardzo złe nawyki, które skutecznie zaburzają procesy trawienne. Szczególnie niekorzystne jest pomijanie śniadań. Ważny jest także skład naszych posiłków, które powinny zawierać nieprzetworzone warzywa i owoce. Istotne jest przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów.

 

Przyczyną tej dolegliwości może być wiek. Osoby po 60. roku życia, a w szczególności kobiety często borykają się z tym problemem. Z wiekiem układ pokarmowy zaczyna wolniej pracować, a mięśnie ścian jelit są słabsze i mają problem z usunięciem resztek pokarmów. Na ich wolniejszą pracę mogą wpływać niektóre leki, które z wiekiem przyjmuje sie coraz więcej (np. leki nasercowe) i choroby (np. niedoczynność tarczycy).

Jak sobie z radzić z leniwym jelitem?

 

Najważniejsze jest prawidłowe odżywianie. Odpowiednie dania, spożywane bez pośpiechu, mniejsze i częściej dostarczane posiłki wspomogą procesy trawienne. Powinny być one bogate w błonnik, który oczyszcza jelita. Poza wspomnianymi wcześnej warzywami i owocami można go znaleźć w pieczywie razowym, kaszach, ryżu brązowym czy otrębach pszennych. Bogate w błonnik są również suszone owoce tj. morele, śliwki czy rodzynki.

Warto wspomnieć o płynach, których przy takiej diecie musi być więcej. Jeżeli przy wysokobiałkowych posiłkach nie pojawi się odpowiednia ilość płynu (min. 2 litry na dzień) efekt może być odwrotny od zamierzonego. Najlepiej pić wodę niegazowaną i niskosłodzone soki owocowe i warzywne. Należy unikać słodkich napojów gazowanych i mocnych herbat.

 

W walce z syndromem leniwego jelita mogą pomóc bakterie kwasu mlekowego, które są w mleku oraz w mlecznych fermentowanych produktach: jogurtach, kefirach czy maślankach. Co do samego mleka to powinniśmy wypijać go dwie szklanki dziennie. Bakterie te przyspieszą pracę jelita grubego i zapobiegną zaleganiu tam niepożądanych drobnoustrojów. Pomogą również w wyregulowaniu liczby wypróżnień.

Należy unikać tłustych i smażonych dań. Niekorzystne są również słodycze, a w szczególności czekolada. Najlepiej zamienić ciężkostrawne potrawy na dania lekkie i pełne witamin.

W celu przyspieszenia pracy jelit można skorzystać z dobroczynnego działania siemienia lnianego. Wystarczy 3 łyżki zalać ciepła wodą i odstawić na cała noc. Powstałą zawiesinę należy wypić następnego dnia przed śniadaniem.

Niezastąpiony jest ruch. Uprawianie sportu wpływa pozytywnie na cały nasz organizm, na układ trawienny również. Pomaga w walce ze stresem, który sprzyja pozbyciu się syndromu jelita leniwego.

Syndromu jelita leniwego można tego lekceważyć, ponieważ mogą być przyczyną poważnych schorzeń, nawet nowotworu. Zalegające resztki pokarmowe są idealnym miejscem do rozwoju bakterii gnilnych i to one są zaczątkiem chorób. Trzeba być także ostrożnym w stosowaniu tabletek przeczyszczających. Środki te są dobrym rozwiązaniem tylko na chwilę, przy długotrwałym stosowaniu jeszcze bardziej rozleniwiają jelita. Zmuszają, a nie pobudzają do działania.

 

Zdrowa dieta plus ruch i naturalne składniki pobudzające pracę jelit to najlepsza metoda na pokonanie syndromu jelita leniwego. Najlepiej zapobiegać takim dolegliwościom, ale jeśli już się pojawiły, należy zacząć zmieniać swoje przyzwyczajenia i stopniowo wprowadzać zdrowe nawyki. Im szybciej to zrobimy, tym lepiej dla całego naszego organizmu.

Komentarze do: Syndrom leniwego jelita

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz