Szukaj

Czy cukier jest toksyczny?

Podziel się
Komentarze0

Nie wszystkie popularne filmy wideo, trwające kilka sekund zaledwie, którymi dzielimy się przez internet, muszą przedstawiać konieczenie niemowlęta śmiejące się jak szalone albo czymś przerażone, klipy gwiazd pop albo urocze kocięta.


Nie. Wideo, które zostało nakręcone przez profesora Roberta Lustig, i które daje półtoragodzinne szkolenie zatytułowane „Cukier: gorzka prawda”, było oglądane już prawie 1 000 000 razy i przyciąga około 50 000 nowych internautów na miesiąc.

Skąd taki sukces?

Specjalista od otyłości dziecięcej przedstawia w nim swoją bardzo niepokojącą tezę: cukier jest „toksyną”, jest „trucizną”, jest „złem”. Kryształki cukru, które dodajemy do kawy albo do jogurtu, tak samo jak i syrop glukozowo-fruktozowy, który możemy znaleźć przede wszystkim w napojach gazowanych.

Profesor Robert Lustig stwierdza, że cukier jest nie tylko przyczyną większej zachorowalności na cukrzycę oraz większej ilości przypadków cukrzycy u Amerykanów, ale również to, iż jest on przyczyną wielu innych chorób: nadciśnienie tętnicze, liczne typy nowotworów, choroby sercowo-naczyniowe.

Jeszcze wcześniej, przed sukcesem profesora Lustiga, magazyn New York Times, postanowił przeprowadzić ankietę: czy cukier jest tak szkodliwy, jak sugeruje to profesor, co inne wielkie plagi współczesności, takie jak alkohol i papierosy? Jest to bardzo poważne oskarżenie, które potępia cukier nie tylko ze względu na zawartość kalorii, jakie on sobą prezentuje.

Zobacz również:



Cukier oraz syrop glukozowo-fruktozowy nie przynoszą bowiem ani protein, ani witamin, ani minerałów, ani włókien pokarmowych. A jemy ich więcej niż ich potrzebujemy, ponieważ są tak dobre.

Profesor Robert Lustig z kolei nie za bardzo przejmuje się kaloriami. On raczej niepokoi się cechami charakterystycznymi cukru oraz sposobem, w jaki ciało metabolizuje fruktozę: nasza wątroba musi więcej pracować, kiedy jemy cukier (fruktoza plus glukoza), niż kiedy jemy chleb (tylko glukoza), na przykład.

Raport amerykański z 1986 roku na ten temat wyciągnął proste konkluzje, iż cukier nie jest niebezpieczny, jeśli jest w dalszym ciągu zjadany w odpowiednich ilościach (ilościach, które uważano za odpowiednie w tamtej epoce). Tyle że, ilości te oznaczają powrót do 40 funtów cukru na osobę na rok (czyli 18 kg), czyli 200 kalorii w cukrze na dzień, wyjaśnia New York Times, czyli mniej, niż jest to zawarte w 1,5 puszki coca-coli albo w dwóch szklankach soku jabłkowego...

Zbyt wielka konsumpcja cukru jest przyczyną syndromu metabolicznego, a syndrom metaboliczny jest przyczyną chorób serca i układu krwionośnego. Do tego należy jeszcze dorzucić ryzyko rozwinięcia się nowotworów: dana osoba jest bardziej narażona na zachorowanie na raka, jeśli jest otyła albo ma cukrzycę, lub jeśli cierpi na syndrom metaboliczny.

Ale aż do tej pory wszystkie badania stwierdzały, iż trzeba przeprowadzić więcej badań, aby móc stwierdzić, od jakiej ilości spożywanego cukru efekty te pojawiają się u ludzi, a więc dowiedzieć się, czy nasz styl konsumpcji już przekracza tę ilość.

Komentarze do: Czy cukier jest toksyczny?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz