Szukaj:
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Jakie właściwości ma olej kokosowy?

02-03-2013 14:08
Olej kokosowy jest olejem roślinnym, wytwarzanym poprzez tłoczenie oraz rozgrzanie twardego, orzechowego miąższu. Jako ciecz ma barwę lekko żółtawą, a w temperaturze poniżej 25 °C przybiera postać białego tłuszczu, nazywanego masłem kokosowym.
Jakie właściwości ma olej kokosowy?
Zobacz również:


Olej kokosowy jako lekarstwem na wszystkie choroby

Kokos jest owocem palmy kokosowej, które występują przede wszystkim w rejonie Polinezji oraz Azji Południowo – Wschodniej. Kokos jest nie tylko smaczny, ale również niezwykle wartościowy. Zawiera wiele cennych dla naszego organizmu witamin, a ponadto wiele pierwiastków. Jego wartość energetyczna wynosi około 620 kalorii. W Azji palma kokosowa nazywana jest często „drzewem życia” lub „drzewem tysiąca zastosowań”, natomiast kokos stanowi „lekarstwo na wszystkie choroby”. Kokos jest bardzo pożywny, bogaty w błonnik, witaminy i minerały. Olej zawarty w kokosie wyróżnia się na tle innych, ponieważ posiada bardzo dużo właściwości leczniczych

Co wyróżnia olej kokosowy na tle innych?

Większość tłuszczów zawiera kwasy tłuszczowe długołańcuchowe, podczas gdy olej kokosowy składa się z kwasów tłuszczowych średniołańcuchowych. Kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe nie wpływają negatywnie na poziom cholesterolu i obniżają ryzyko miażdżycy tętnic oraz chorób serca.

Olej kokosowy zawiera również kwas laurynowy, który w naszym organizmie przemienia się w monolaurynian. Posiada on właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze, wirusobójcze, niszczy drobnoustroje, jak na przykład wirus opryszczki czy przeziębienia. Spożycie oleju kokosowego niszczy również bakterię Helicobacter pylori, która odpowiedzialna jest za wywoływanie wrzodów żołądka i nowotworów układu pokarmowego. W przeciwieństwie do antybiotyków monolaurynian atakuje tylko szkodliwe wirusy i bakterie.

Składnikiem oleju kokosowego jest również kwas kaprylowy. Obecność monolaurynianiu i kwasu kaprylowego wzmacnia odporność organizmu, działa antybakteryjnie, antywirusowo, antygrzybicznie. Olej kokosowy zawiera również naturalne antyoksydanty, dzięki którym spowalniane są procesy starzenia się skóry, wpływają również na jej jędrność i elastyczność.

Można wymieniać wiele schorzeń i dolegliwości, które leczy się olejem kokosowym, m.in. osteoporoza, astma, niedobory witamin, bolesne i nieregularne miesiączki, kamienie nerkowe, wrzody, choroby układu trawienia, osłabienie odporności, gorączka, przeziębienia, oparzenia, kaszel, siniaki, łysienie, syfilis, owrzodzenia skóry, zapalenia, egzema, wypryski, opryszczka, trądzik, bóle zębów, świąd i ból po ukąszeniach owadów.

Olej kokosowy pozytywnie wpływa na skórę i włosy

Stosowanie oleju kokosowego pozytywnie wpływa na suchą, łuszczącą się, swędzącą skórę. Olej kokosowy stosowany jako balsam do ciała sprawia, że skóra jest elastyczna i nawilżona. Dzięki właściwościom zawartym w tym oleju twarz staje się gładsza, zmarszczki stają się mniej widoczne. Olej kokosowy chroni również skórę przed szkodliwymi skutkami ultrafioletowego promieniowania słonecznego. Pielęgnuje również włosy, zapewniając ich odbudowę. Usuwa łupież. Poleca się go osobom, których włosy mają skłonność do rozdwajania końcówek. Olej kokosowy połączony z olejkiem bawełnianym odżywia włosy, które stają się miękkie. Mała ilość oleju kokosowego, nałożonego na końcówki pielęgnuje je i wzmacnia.

Kokos w kuchni

Olej, który zawarty jest w kokosie jest bardzo smaczny. Przede wszystkim zawiera mniej kalorii niż inne tłuszcze, jest bogaty w witaminy i minerały. Zawarty w nim kwas laurynowy jest doskonałym środkiem uodporniającym. Charakterystyczną cechą oleju kokosowego jest jego trwałość. Tłuszcze z reguły wrażliwe są na temperaturę, olej kokosowy natomiast jest odporny na wysoką temperaturę. Można go używać do smażenia i i pieczenia w wysokich temperaturach. Ponadto olej świetnie sprawdza się jako dodatek do pieczywa. Jego smak i aromat nadaje potrawom orientalny charakter. Przyczynia się do redukcji nadwagi. Dzięki temu, że posiada krótsze łańcuchy węgla niż większość tłuszczów olej kokosowy się lepiej wchłania i nie jest magzynowy w tkankach w postaci tłuszczu i cholesterolu. Właściwość oleju kokosowego, jaką jest jego szybka wchłanialność sprawia, że nadaje się on dla dzieci i osób z problemami żołądkowymi. Jest stosowany w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, ponieważ jest tłuszczem pochodzenia roślinnego i zastępuje tłuszcze zwierzęce.

Co oprócz oleju znajduje się w orzechu kokosowym?

Orzech kokosowy nie tylko zawiera olej, ale również miąższ (zwany tez „bielmem”) oraz sok (zwany inaczej „wodą kokosową” lub „mlekiem kokosowym”). Miąższ kokosowy jest biały i mięsisty. Po jego wysuszeniu otrzymuje się tzw. „koprę”, która składa się w około 70% z tłuszczu, 14% z cukru i 7% z białka. Miąższ składa się głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych. Nie są to jednak takie tłuszcze, jak te zawarte np. w mięsie czy nabiale, a tłuszcze o średniej długości łańcucha atomów węgla (8-12 atomów), co sprawia, że są o wiele łatwiej trawione i przyswajalne. Sok kokosowy jest jednym z najbogatszych źródeł elektrolitów. Zawiera więcej potasu niż banany. Zalecany jest przy biegunce, wymiotach i problemach żołądkowych.

Autor:

Albert Bąk
Oceń tekst:
Ocena: brak     Głosów: 0
copyright biomedical.pl
Zobacz artykuły:
Zobacz również tagi: olej kokosowy skóra zdrowie uroda włosy kosmetyki pielęgnacyjne cholesterol problemy żołądkowe kwas laurynowy
Brak komentarzy