Szukaj

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego u dziecka

Podziel się
Komentarze0

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego jest ciężką, przewlekłą chorobą zapalną jelita grubego. Zmiany umiejscowione są w dolnym odcinku jelita grubego i odcinkach położonych powyżej, mogą też obejmować jelito grube na całej długości. Przyczyna choroby pozostaje nieznana. Choroba charakteryzuje się występowaniem zaostrzeń i okresów remisji o różnym okresie trwania.



Objawy u dziecka

Początkowo zwraca uwagę głównie nasilona biegunka. Poza tym może się zdarzyć, że zauważymy w stolcu dziecka krew lub śluz. Ich obecność spowodowana jest zmianami zapalnymi w jelicie. Z powodu zapalenia dziecko ma silne bóle przy oddawaniu stolca. Krew, śluz w stolcu oraz ból przy oddawaniu stolca, to charakterystyczne symptomy, które mogą wskazywać na wrzodziejące zapalenie jelita grubego.

Zobacz również opisy innych chorób jelit:


Z reguły dzieci nie mają apetytu i szybko tracą na wadze. Dzieci często mają bardzo silne poczucie więzi z jednym z rodziców. Ta czasem zbyt intensywna więź rozluźnia się, gdy uzyska się znaczącą poprawę stanu dziecka lub wyleczenie. Dlatego takie właśnie zachowanie dziecka w ostrym okresie choroby traktuje się jako jeden z jej objawów.

Choroba najczęściej obejmuje końcową (lewą) część jelita grubego – odbytnicę (która zajęta jest w 100% przypadków), esicę, okrężnicę zstępującą, zagięcie śledzionowe. Rzadziej zajmuje całe jelito grube, aż do zastawki krętniczo-kątniczej. Nigdy nie dotyka bezpośrednio jelita cienkiego. Jedynym objawem może być tzw. backwash ileitis, który występuje w momencie zajęcia jelita grubego na całej długości wraz z zastawką krętniczo-kątniczą, która staje się niewydolna i przepuszcza mediatory procesu zapalnego w kierunku końcowych odcinków jelita krętego. W odróżnieniu od choroby Leśniowskiego-Crohna we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego istnieje znacznie mniejsza tendencja do powstawania przetok okołoodbytniczych, ropni i perforacji jelit. Występuje natomiast większe prawdopodobieństwo powstania raka jelita grubego. Skłania to do wykonywania regularnych kolonoskopii diagnostycznych u osób długotrwale chorujących na wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Ze względu na zajęcie przez chorobę dystalnej części odbytnicy dużą wartość diagnostyczną ma również wykonanie rektoskopii.

Zobacz również:



Dieta – czego unikać?

Należy pamiętać, że są pokarmy, które mogą wywoływać u dziecka reakcje niepożądane. Pewne grupy produktów należy spożywać ostrożnie, uważnie obserwując reakcję organizmu. Warto podkreślić, że mleko, nie jest produktem zabronionym, a wręcz wskazanym. Jeśli jednak zostanie zauważona u dziecka zła tolerancja słodkiego mleka to wystarczy zastąpić je produktami fermentowanymi (jogurty,kefiry, sery białe, żółte).

Produkty, których należy unikać:
  • warzywa wzdymające (suche nasiona bobu, grochu, fasoli, soi, kalafior, brokuły, świeże ogórki, kapusta),
  • owoce zawierające drobne pestki (np.: truskawki, agrest, porzeczki, maliny, jagody, jeżyny, poziomki itp.),
  • orzechy i migdały, które nie tylko podrażniają jelita, ale są również jednymi z silniejszych czynników uczulających (alergenów),
  • potrawy ciężkostrawne takie jak np. grzyby oraz suszone owoce,
  • cukier - podlegając fermentacji ściąga wodę do światła jelita (co może wzmagać biegunkę), sprzyja zwiększonej produkcji gazów powodując wzdęcia brzucha
  • pokarmy bogatye w błonnik –pieczywo z pełnego ziarna (razowe,grahamki), grubo mielone kasze (jęczmienna, jaglana, gryczana), bogato błonnikowe warzywa (korzeniowe, papryka, kukurydza). Błonnik jest potrzeby organizmowi, dlatego wskazane jest dostarczanie go z innych niż powyższe źródeł, a mianowicie może pochodzić z młodych, delikatnych warzyw i dojrzałych owoców (usuwać skórki i pestki).

Przygotowywanie posiłków


Dieta powinna być dobrze przyswajalna i lekkostrawna. Przygotowanie posiłku powinno poprawiać przyswajalność
składników odżywczych. Można to osiągnąć:
  • gotowaniem w wodzie lub na parze,
  • przecieraniem, miksowaniem i rozdrabnianiem,
  • spulchnianiem potraw np. dodając ubite białka jaj lub namoczoną bułkę,
  • pieczeniem bez tłuszczu w folii aluminiowej lub pergaminie,
  • dodawaniem do potraw tłuszczu po ich przyrządzeniu.

Należy unikać pieczenia tradycyjnego, smażenia, zasmażek, odgrzewania i odsmażania. Niewskazane jest spożywanie chipsów, prażonej kukurydzy, frytek i innych produktów „śmieciowego” żywienia.

Komentarze do: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego u dziecka

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz