Szukaj

Orzechy włoskie, smak i zdrowie

Jako przystawka albo gotowane, w postaci oleju albo marynowane w winie, orzechy włoskie je się przez cały rok i … na tysiąc sposobów. Te owoce w łupinkach rosną na dużych drzewach z rodziny orzechowatych (Juglandaceae). Pochodzą one z Azji centralnej, gdzie są uprawiane i jedzone już od wieków. Już nawet starożytni Grecy i Rzymianie szaleli wprost za nimi.



Pod bardzo twardą łupinką, pyszne orzechy kryją się w postaci dwóch jąder chronionych żółtą cienką skórką. Bogate w włókna pokarmowe oraz w kwasy tłuszczowe nienasycone, orzechy włoskie posiadają delikatny smak oraz wiele atutów zdrowotnych. Kupując orzechy, zwracajcie więc uwagę na to, by były dobrej jakości.

Ponieważ orzech włoski, bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, zapewni wam dobrą ochronę antyoksydacyjną, wynikającą z działania tych kwasów tłuszczowych wielonienasyconych. Dodatkowo, poza włóknami pokarmowymi oraz kwasami tłuszczowymi, orzech włoski dostarcza wielu witamin (przede wszystkim, witaminę E) oraz soli mineralnych: cynk, miedź, potas.

Jest to więc kopalnia energii i korzyści dla waszego zdrowia, ale także ... dla waszej linii! Jego włókna pokarmowe zapewniają albowiem dobrą pracę jelit. W końcu, orzech ma tę zaletę, iż jest całkowicie kompatybilny z dietą bezsolną, dzięki swojej niskiej zawartości sodu.

Zobacz również:



Gotowane albo naturalne...

W zależności od preferencji, orzechy włoskie można jeść świeże albo suszone, rozbijając je młotkiem albo dziadkiem do orzechów. Dzięki tym urządzeniom, łatwiej dostaniecie się do zawartości łupinki, nie niszcząc jej. Jako przystawka, orzechy są o wiele mniej kaloryczne niż klasyczne chipsy, zbyt tłuste i zbyt słone, pod warunkiem, iż są konsumowane w postaci „naturalnej”.


Orzechy włoskie mogą być również używane w kuchni, jako dodatek do sałatek (na przykład, sałatka z kozim serem), albo w cukiernictwie, w każdego rodzaju tartach, ciastach i ciasteczkach. A dlaczego nie zrobić by z nich „konfitur”, z chlebem, z serem albo z miodem? Pomysłów nie brak.

Olej orzechowy


A olej orzechowy, jeśli chodzi o to, nie powinien nigdy być używany do gotowania, ale zarezerwowany tylko i wyłącznie do przyprawiania sałatek. Ale, jakie to jest smaczne!

Alergicy, ostrożnie

Aczkolwiek, należy być bardzo ostrożnym i uważać na każdego rodzaju reakcje alergiczne, w następstwie konsumpcji orzechów włoskich. Mogą one spowodować pojawienie się objawów w wyniku zwykłego kontaktu ze skórą albo ... inhalacji.

W postaci umiarkowanej, kontakt ten może skutkować zaczerwienieniami, złym samopoczuciem, bólami głowy, puchnięciem ust i języka... W postaci ostrej, reakcja może skończyć się ostrym szokiem anafilaktycznym. Dlatego też zaleca się osobom uczulonym unikanie wszelkiego kontaktu z tymi produktami, a także stałe noszenie ze sobą strzykawki z adrenaliną.

A inne orzechy?

Jest ich mnóstwo: orzech kokosowy, orzech macadamia, orzech arachidowy, orzech pekanowy...  Kuzyni naszych orzechów włoskich, one także mają liczne zalety.

Komentarze do: Orzechy włoskie, smak i zdrowie

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz