Szukaj

Konserwanty przyczyną nowotworów

Naukowcy biją na alarm - 80 tys. osób w Polsce umiera rocznie na nowotwory.1 Zachorowaniu na raka jelita grubego, odbytnicy, trzustki, wątroby i żołądka, sprzyja zmiana zwyczajów żywieniowych, jaka dokonała się w ciągu ostatnich kilkunastu lat.2 Chodzi tu głównie o nadmierną ilość konserwantów i innych szkodliwych związków chemicznych dostarczanych do organizmu wraz z produktami spożywczymi.




Rakotwórcze konserwanty

Najgorsze dla naszego przewodu pokarmowego są konserwujące azotany i azotyny zawarte między innymi w mięsie i wędlinach. Mają one za zadanie zapobiegać rozwojowi bakterii jadu kiełbasianego. Szczególne niebezpieczeństwo stanowią jednak ich związki pochodne, czyli nitrozaminy. Powstają one w dużych ilościach przy ogrzewaniu pożywienia i mają bardzo silne działanie rakotwórcze.

Szynki i mięsa zawierające substancje konserwujące, takie jak azotany i ich związki pochodne, są pachnące i różowe. Jednak na tym kończą się ich plusy. Wszelkie mięsne dania gotowe, w których znajdują się tego typu konserwanty, a które z konieczności należy podgrzać przed spożyciem, mogą być źródłem substancji rakotwórczych. Dowiedziono, że spożywanie 2 - 4 plastrów peklowanej wędliny dziennie powoduje wzrost ryzyka zachorowań na nowotwór żołądka nawet o 1/3.

Zobacz również:



Co jeść, by długo żyć?

Nie ma jasnej recepty pozwalającej uchronić się przed nowotworem. Jednak z całą pewnością dużo zależy od nas.
Powinniśmy powrócić do naszej tradycyjnej, polskiej kuchni, obfitej w pełnowartościowe warzywa i owoce. Wówczas nasze niezdrowe nawyki żywieniowe odejdą do lamusa, a wraz z nimi rakotwórcze konserwanty - radzi Anna Rogulska, dietetyk Zakładu Produkcji Spożywczej „Krzętle”.

Chcesz wiedzieć więcej?

Więcej informacji o skutkach spożywania konserwowanych produktów spożywczych i o profilaktyce nowotworowej można uzyskać podczas wizyty u dr n. med. Marcina Faflika, specjalisty chirurga onkologa. Będzie on przyjmował w czwartek 27.11.2008 r. od godziny 16.00 do 17.30, w Niepublicznym Zakładzie Opieki Zdrowotnej „Salve", przy ulicy Andrzeja Struga 3 (tel. 042 633 78 01).

Magdalena Juźwiak
Młodszy specjalista ds. PR
Biuro prasowe ZPS „Krzętle"

1 Naukowcy biją na alarm, http://studiozdrowia.com/?c=21

2 Przez dziurkę od klucza: Chirurgia ogólna / Leczenie raka żołądka, http://www.rydygier.cm-uj.krakow.pl/prasa/nsw_nr_21.2006.html

Komentarze do: Konserwanty przyczyną nowotworów

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz