Szukaj

Wpływ konserwantów na choroby trzustki i tarczycy

W Polsce na nowotwór trzustki zapada 3,5 tys. ludzi rocznie. U 90 % z nich chorobę wywołują czynniki zewnętrzne, takie jak: palenie papierosów, aminy powstające podczas przyrządzania potraw, a także, co najważniejsze, niektóre konserwanty dodawane do żywności. Jeżli nasze posiłki zaqwirają szkodliwe związki chemiczne może wiązać się to z zaburzeniami układu hormonalnego.




Uwaga na tarczycę

Tarczyca odpowiada za przemianę materii, syntezę witamin i odpowiedni poziom minerałów, takich jak wapń i fosfor. Jeśli wraz z pokarmem dostarczamy do naszego organizmu zbyt mało lub zbyt dużo jodu, bądź jeśli nasze posiłki złożone są głównie z dań zawierających konserwanty i inne szkodliwe związki chemiczne, możemy spodziewać się zaburzeń w funkcjonowaniu układu hormonalnego.

E 127


Najgroźniejszym dla tarczycy konserwantem jest erytrozyna, czyli E 127, wiśniowo - czerwony barwnik spożywczy, występujący w owocach kandyzowanych, zwłaszcza wiśniach koktajlowych, a także osłonkach kiełbasy i produktach przemysłowych, takich jak tusze i pasty do zębów1.

Zobacz również:



Erytrozyna powoduje astmę, pokrzywkę, uczulenie na światło, nadpobudliwość i trudności w nauce. Może także uwalniać jod i upośledzać funkcje tarczycy, prowadząc nawet do jej nowotworów.

Trzustka w niebezpieczeństwie

Drugim istotnym gruczołem dokrewnym jest trzustka. Produkuje ona insulinę, dzięki której do komórek przedostaje się glukoza - źródło energii, niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Gruczoł ten wytwarza też enzymy trawiące tłuszcze, białka i cukry. Odgrywa więc istotną rolę zarówno w procesie przemian metabolicznych, jak i w gospodarce hormonalnej.

Dieta optymalna

Dieta optymalna dla zaburzonej gospodarki hormonalnej składa się głownie ze świeżych warzyw i owoców. Do niezbędnego minimum ogranicza się w niej czerwone mięso. Pozwala ona ustabilizować pracę gruczołów dokrewnych, często rozchwianą nadmiarem szkodliwych substancji konserwujących żywność - informuje Anna Rogulska, dietetyk Zakładu Produkcji Spożywczej „Krzętle”.

Magdalena Juźwiak
Młodszy specjalista ds. PR
Biuro prasowe ZPS „Krzętle"

1 Kobieta - zdrowie, http://www.newsweek.pl/artykuly/artykul.asp?Artykul=22937

Komentarze do: Wpływ konserwantów na choroby trzustki i tarczycy

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz