Szukaj

Konserwanty w żywności a alergia pokarmowa

Dane szacunkowe wskazują, że przeszło 600 mln ludzi na świecie cierpi na alergię pokarmową wywołaną między innymi konserwantami i innymi środkami chemicznymi. Coraz częściej dotyka ona niemowlęta i dzieci, a nawet osoby dorosłe. Tempo wzrostu zachorowań jest w naszym kraju większe niż w Europie Zachodniej. Na alergie pokarmowe zapada coraz więcej osób.



Nie każdy jednak wie, że można im skutecznie przeciwdziałać. Wystarczy ograniczyć spożywanie produktów zawierających konserwanty oraz sztuczne ulepszacze smakowe i zapachowe.

Konserwanty zawarte w produktach spożywczych są jedną z głównych przyczyn alergii pokarmowych. Choroby alergiczne wywołane przez sztuczne barwniki oraz przeciwutleniacze zalicza się obecnie do chorób cywilizacyjnych. Zajmują one piąte miejsce pod względem częstości występowania, po chorobach nowotworowych, serca, układu oddechowego i AIDS.


Tabela przedstawia przykładowe związki chemiczne znajdujące się w

produktach spożywczych, wywołujące alergie pokarmowe

Numer

Nazwa

Występowanie

E102

tartrazyna

warzywa konserwowe, napoje i zupy w proszku, galaretki, dżemy, likiery owocowych, kasze, musztarda

E 123

barwnik

likiery, wina, ikra rybia

E124

barwnik

cukierki owocowe, budynie

E210

benzoesan

napoje gazowane, majonezy, marynaty, konserwy warzywne i owocowe, sałatki

E211

benzoesan sodu


napoje gazowane, majonezy, ketchupy, ser, marynaty, konserwy warzywne i owocowe, sałatki

E212

benzoesan potasu

napoje bezalkoholowe aromatyzowane, musztarda, przetwory z krewetek, margaryna

E 214

ester kwasu p-hydroksybenzoesowego

suszone przetwory mięsne, wyroby cukiernicze z wyjątkiem czekoladowych, żywność dietetyczna

E230

bifenyl

owoce cytrusowe

E951

słodzik - aspartam

produkty light, kakao rozpuszczalne, kawa rozpuszczalna, multiwitaminy, słodziki, guma do żucia, drinki, leki




Jak ją rozpoznać?

Alergeny dzieli się powszechnie na naturalne, zawarte m.in. w białkach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na sztuczne, obecne w dodatkach do żywności, takich jak barwniki, konserwanty i środki zagęszczające.

Wśród objawów alergii możemy rozróżnić trzy grupy: pokarmowe, skórne i oddechowe. Znakiem rozpoznawczym dla alergii przewodu pokarmowego są nudności, wymioty, bóle brzucha, zaparcia i biegunki. Zmiany skórne wywołane alergenami to wysypka alergiczna, pokrzywka, obrzęk, świąd. Natomiast układ oddechowy narażony jest na katar, kaszel, duszności, a nawet zapalenie oskrzeli.

Unikając konserwantów, unikniesz alergii

Co można zrobić, by uchronić się przed reakcjami alergicznymi? Należy wystrzegać się mrożonek i konserw jarzynowych, unikać barów szybkiej obsługi i wypieków z użyciem skórki owoców cytrusowych. Jednak przede wszystkim powinniśmy unikać wysoko przetworzonej żywności - radzi Anna Rogulska, dietetyk Zakładu Produkcji Spożywczej „Krzętle”.

Magdalena Juźwiak
Młodszy specjalista ds. PR
Biuro prasowe ZPS „Krzętle”

Komentarze do: Konserwanty w żywności a alergia pokarmowa

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz