Szukaj

Ekstremalne diety zwiększają ryzyko kamicy żółciowej

Ludzie, którzy stosują ekstremalnie niskokaloryczną dietę, są bardziej zagrożeni kamicą żółciową niż ci, który stosują dietę umiarkowaną, informują szwedzcy badacze z Karolinska Institute. Naukowcy dodają, że ludzie odchudzający się zazwyczaj kończą z taką samą utratą wagi na dłuższą metę, niezależnie od tego, czy stosują dietę ekstremalną czy umiarkowaną.



Badanie ukazało się w International Journal of Obesity.

Prof. Michael Jensen z Mayo Clinic stawia słuszne pytanie: - Jeżeli więc efekt jest taki sam, to po co ryzykować wylądowaniem w szpitalu z kamicą żółciową, tylko po to, aby szybciej stracić na wadze?

Dr Kari Johansson, główna autorka badania, mówi: - Szybka utrata wagi w diecie bardzo niskokalorycznej wpływa na zawartość soli i cholesterolu w żółci i na opróżnianie pęcherzyka żółciowego. Te dwa czynniki wpływają zaś na powstawanie kamieni żółciowych.

Aby przekonać się, jak diety wpływają na ryzyko kamicy żółciowej w tzw. „prawdziwym świecie”, dr Johansson zebrała informacje na temat postępów w odchudzaniu 6 640 klientów firmy Intrim.

Zobacz również:



Połowa tych klientów stosowała dietę ekstremalną, a druga połowa dietę umiarkowaną.

Dieta ekstremalna polegała na spożywaniu płynnych posiłków o zawartości 500 kalorii na dzień przez 10 tygodniu. Następnie stopniowo wprowadzano normalne pożywienie. Potem przez 9 miesięcy utrzymywano wagę dzięki ćwiczeniom i zdrowemu odżywianiu.

Dieta umiarkowana polegała na jedzeniu do 1 500 kalorii dziennie, w tym dwóch płynnych posiłków, przez trzy miesiące.

Trenerzy w Intrim zbierali informacje na temat wagi i rozmiaru ciała uczestników. Dane te naukowcy porównali z narodową bazą danych, która dotyczyła terapii kamicy żółciowej.

Po trzech miesiącach programu odchudzającego, „ekstremalni” uczestnicy stracili ok. 15 kg, a „umiarkowani” ok. 8 kg. W ciągu roku od rozpoczęcia diety „ekstremalni” stracili przeciętnie 12 kg, a „umiarkowani” ok. 9 kg.

Pośród „ekstremalnych” u 48 osób doszło do rozwoju kamicy żółciowej wymagającej hospitalizacji, w porównaniu do 16 osób z drugiej grupy.

Naukowcy nie określili jednak, dlaczego kamica żółciowa jest bardziej powszechna u ludzi na ekstremalnej diecie.

- Być może chodzi o to, że stracili więcej na wadze w okresie obserwacji – mówi dr Johansson. – A być może o to, że spożywali mniej tłuszczów.

Komentarze do: Ekstremalne diety zwiększają ryzyko kamicy żółciowej

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz