Szukaj

Otyłość

Podziel się
Komentarze1

Nie jest odrębną chorobą o ściśle określonej przyczynie powstawania i objawach. Jest to stan większej ilości tkanki tłuszczowej, który objawia się widocznym zwiększeniem masy ciała. Otyłość może być objawem różnych chorób, a wtórnie może być przyczyną chorób innych narządów. Najważniejszą cechą otyłości jest to, że zagraża ona zdrowiu całego organizmu oraz grozi uszkodzeniami poszczególnych narządów.

Rodzaje otyłości:

Otyłość pierwotna (prosta) czyli skutek stałego dodatniego bilansu energetycznego w skutek pierwotnego nadmiernego jedzenia,

otyłość wtórna (objawowa) - objaw zaburzeń i chorób metabolicznych oraz stanów chorobowych innych narządów, np. cukrzyca, choroba Cushinga, zespół Cushinga.

Podział ten ma znaczenie terapeutyczne.

Otyłość jest skutkiem stałego dodatniego bilansu energetycznego, który ma swoje konsekwencje w gromadzeniu nadmiaru tłuszczu. Pojawia się zazwyczaj w wieku średnim i starszym, jednakże może wystąpić w każdym wieku, a u kobiet także po okresie przekwitania. Duży wpływ na pojawienie się otyłości w wieku dorosłym ma odżywianie się w dzieciństwie. Pewne typy budowy ciała np. pykniczny, czyli niski wzrost i krótka szeroka klatka piersiowa, są bardziej narażone na otyłość. Asteniczny typ budowy ciała natomiast nie sprzyja otyłości. Otyłość występuje też rodzinnie - predyspozycje do otyłości mogą więc być dziedziczne, choć ważną rolę pełnią także nawyki żywieniowe oraz styl życia.

W prawidłowych warunkach norma tłuszczu wynosi ok. 20% masy ciała. Pochodzi on z tłuszczu pokarmowego, ale organizm ludzki ma także zdolność syntezowania tłuszczu z cukrów. Rozwój otyłości więc zależy przede wszyskim od ciągłego spożywania nadmiaru pokarmów w stosunku do potrzeb. Nie ma też znaczenia, w jakiej postaci ta dodatkowa energia zostanie dostarczona (tłuszcze, węglowodany, białka).Węglowodany to niezbędny czynnik w spalaniu tłuszczów. Na skutek braku insuliny w organizmie nie dochodzi do calkowitego spalania tłuszczów i pojawiają się resztkowe substancje tego procesu, powodujące kwasicę cukrzycową, tzm. ciała ketonowe: aceton, kwas acetooctowy. Dlatego otyłość bardzo często się pojawia w zaburzeniach przemiany materii węglowodanów.W cukrzycy z powodu zaburzeń spalania węglowodanów występują predyspozycje do rozwoju otyłości. Ale także, w wyniku wszyskich powiązań i współzależności przemiany materii, rozwojowi cukrzycy sprzyja otyłość. Przemianę tłuszczową reguluje ośrodkowy układ nerwowy i układ hormonalny (insulina, tyroksyna, hormony płciowe itd.) jednakże mimo tych regulacji nadwaga jest zawsze skutkiem przyjmowania większych ilości pokarmów niż jest to potrzebne organizmowi, w danym wieku, sytuacji, przy danym trybie życia i u danej płci. Nie musi to być naprawdę duże ciągłe przejadanie się: wystarczy, że bilans energetyczny jest dodatni i już następuje nadmierne gromadzenie się tłuszczu w organizmie. Odkładanie się tkanki tłuszczowej zależy od przyczyny, płci i wieku.


Częsta kontrola wagi ułatwia utrzymanie stałej normalnej masy ciała. Osoby skłonne do nadwagi powinne mieć domową wagę i codziennie się kontrolować w tych samych warunkach. Należy też okresowo porównywać własną wagę z wagą należną podaną w specjalnych tabelach (uwzględniających wiek, płeć, wzrost i typ budowy).


BMI , wskaźnik masy ciała (Body Mass index):

WMC=Cc/W2

gdzie:

WMC (BMI) = wskaźnik masy ciała, Cc = masa ciała w kilogramach,

W2 = wzrost w metrach (podniesiony do kwadratu); norma WMC (BMI), oznaczająca masę prawidłową, mieści się w granicach 20-25.

Otyłość zależy od tego, co ją wywołało oraz od wieku i płci osoby, u której występuje. Sposób gromadzenia się i rozkładania tkanki tłuszczowej, tzn. równomierny, guzowaty, oraz tryb życia i odżywiania się pozwalają ustalić co właściwie jest przyczyną otyłości.

Otyłość stanowi zagrożenie zdrowia i życia dlatego należy jej radykalnie przeciwdziałać już na samym początku, kiedy się pojawia. Sprzyja ona:

  • hiperlipidemii i miażdżycy, (Miażdżyca)

  • nadciśnieniu tętniczemu, (Nadciśnienie tętnicze)

  • niewydolności wieńcowej

  • zawałowi serca, (Zawał serca)

  • zmianom zwyrodnieniowym stawów (szczególnie nóg),

  • kamicy żółciowej, (Kamica żółciowa)

  • kompleksom i zaburzeniom psychicznym

  • chorobom neurologicznym

  • zapaleniu nerwów,

  • obniżeniu wydolności wysiłkowej,

  • udarowi mózgu. (Udar mózgu)

Leczenie:

W otyłości pierwotnej należy zapewnić ujemny bilans energetyczny (dieta ubogoenergetyczna). W otyłości wtórnej trzeba ustalić przyczynę i leczyć chorobę zasadniczą. Zaleca się ruch, świeże powietrze, ćwiczenia gimnastyczne. Szczególne znaczenie mają zasady, które ustali lekarz na podstawie badań. Ostateczny rezultat zależy natomiast w największym stopniu od chorego. Spadek masy ciała jest istotny dla: zmniejszenia ryzyka chorób i niewydolności serca, zmniejszenia ryzyka chorób i niewydolności naczyń krwionośnych, zmniejszenia hiperlipidemii, zmniejszenia ryzyka zachorowania na cukrzycę i ułatwienia kontrolowania cukrzycy, zmniejszenia ryzyka chorób stawów kończyn dolnych.

Komentarze do: Otyłość (1)

whitewine
whitewine 11-01-2010 16:39

dieta, ćwiczenia i Obesan

1

Otyłość to paskudna chorba, moja siostra cierpiała na nią i w dopóki nie okazało się, że otyłość zagraża już poważnie jej zdrowiu to mówiliśmy, że jest po prostu "puszysta" żeby jej nie urazić. W momencie kiedy... pokaż całość

OdpowiedzPokaż cały wątek (1)
Dodaj komentarzPokaż wszystkie komentarze