Szukaj

Dlaczego różne ludzkie ciała reagują inaczej na dietę wysokotłuszczową?

Flora jelitowa, znana także jako mikrobiota, to bakterie żyjące w naszym przewodzie pokarmowym. Znamy ponad dziesięć tysięcy różnych gatunków tych bakterii, które częściowo odżywiają się tym, co jemy my sami. Każda osoba ma swoją specyficzną dla niej florę jelitową, a także metabolizm, w zależności od zwyczajów odżywiania.



Wcześniejsze badania na myszach pokazały, ze dieta bogata w tłuszcze szkodzi równowadze flory jelitowej, w związku z czym pojawiają się takie choroby jak cukrzyca i otyłość.

Naukowcy francuscy z instytutu INSERM (Inserm unit 1048, Université Toulouse III - Paul Sabatier), którymi kierował Rémy Burcelin, przez trzy miesiące badali wpływ tłustej diety na florę jelitową samców myszy. Gryzonie te były w tym samym wieku i miały takie samo podłoże genetyczne.

Większość z nich zachorowała na cukrzycę, mimo że były „szczupłe”. Co bardziej interesujące, niektóre z nich pozostały „szczupłe” i nie zachorowały na cukrzycę. Dlaczego tak się dzieje?

Aby więc potwierdzić teorię, że to właśnie flora jelitowa wpływa na sposób, w jaki nasze ciało reaguje na dietę wysokotłuszczową, naukowcy francuscy przyjrzeli się profilom mikrobowym różnych typów myszy. Czyli myszom chudym i z cukrzycą, a także myszom bez cukrzycy.


Okazało się, iż istniały różnice w ilościach bakterii flory jelitowej między myszami – diabetykami i myszami zdrowymi. Czy więc faktycznie to flora jelitowa jest przyczyną zaburzeń metabolizmu? A może to flora jelitowa jest skutkiem zaburzeń metabolizmu?

Aby odpowiedzieć na to pytanie, zespół z instytutu INSERM zmodyfikował bezpośrednio florę jelitową jednej grupy myszy, dodając włókna pokarmowe oraz gluko-oligosacharydy do ich diety wysokotłuszczowej. Dzięki temu udało się zmienić większość fizjologicznych cech charakterystycznych tych gryzoni.

Okazało się, że metabolizm myszy karmionych tymi włóknami był podobny do metabolizmu myszy szczupłych i bez cukrzycy. A flora jelitowa tych gryzoni zmieniła się w sposób znaczący w porównaniu do tego, co wcześniej myszy te prezentowały, mówi jeden z francuskich naukowców, Matteo Serino.

Wnioski?

Rémy Burcelin stwierdza: flora jelitowa może prowadzić metabolizm w kierunku cukrzycy bądź nie, w zależności od jej profilu. Aczkolwiek, nie możemy porównywać flory bakteryjnej u myszy z florą bakteryjną u człowieka, ponieważ istnieje jedynie 2% podobieństwa.

Co nie zmienia faktu, że niektóre mechanizmy zapalne zdają się być identyczne u obydwu gatunków. Naukowcy francuscy wysnuwają teraz hipotezę, iż bakterie obecne w przewodzie pokarmowym mogą przepowiadać, czy dana jednostka zachoruje na cukrzycę czy nie.

Możliwe jest, że dzięki dodawaniu włókien pokarmowych możemy zapobiec rozwojowi chorób metabolicznych, takich jak cukrzyca, nawet jeżeli dieta danej osoby jest wysoko tłuszczowa.

Komentarze do: Dlaczego różne ludzkie ciała reagują inaczej na dietę wysokotłuszczową?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz