Szukaj

Sprawdź, czy wiesz co jesz!

Podziel się
Komentarze1

Wysypki, rumień, zmiany łuszczycowe i wiele innych problemów ze skórą mogą sygnalizować nietolerancje pokarmowe. Często mylone z alergią, nie tylko wpływają na wygląd i zdrowie naszej cery, ale obniżają kondycję organizmu i psują samopoczucie. Jak je wytropić i dlaczego warto? Odpowiada dietetyk Centrum WellDerm.


Czym jest nietolerancja pokarmowa?

Nietolerancja pokarmowa, zwana również nadwrażliwością to odpowiedź naszego organizmu na składniki, które spożywamy i których on nie toleruje. Metabolizm każdego człowieka jest inny, dlatego reakcje nawet na te popularne, codzienne i spożywane przez wszystkich pokarmy mogą być różne.

Komentarz eksperta - Dorota Dębogórska, dietetyk z Centrum Dermatologii i Medycyny Estetycznej WellDerm we Wrocławiu:

- Bardzo często objawy nietolerancji pokarmowych najwyraźniej widać na naszej skórze. Wysypki niewiadomego pochodzenia, rumień czy tendencje skóry do łuszczenia się to jedne z najczęstszych symptomów. Ale to nie wszystko. Częste zawroty głowy, migreny, biegunki, bóle stawów, a nawet duszności i kaszel - one też mogą sygnalizować problem nietolerowania przez nasz organizm któregoś ze spożywanych produktów. By zdiagnozować problem i ocenić, który składnik jest przyczyną nadwrażliwości, trzeba wykonać odpowiednie testy, takie jak np. FOOD DETECTIVE.


Na czym polegają testy i kto powinien z nich skorzystać?

Na testy diagnozujące nietolerancje pokarmowe powinien zdecydować się każdy, kto cierpi na zaburzenia przemiany materii, trawienia i skarży się na złe samopoczucie. Reakcja organizmu na nietolerowany składnik może wystąpić nawet 72 godziny po jego spożyciu, dlatego trudno samemu ocenić, którego produktu nie akceptuje organizm.


Komentarz eksperta:


- Wykonanie badania na nietolerancje pokarmowe jest bardzo proste. Trwa raptem kilka minut i polega na pobraniu niewielkiej próbki krwi z palca. Sam test wykonywany jest później, a pacjent otrzymuje wyniki wraz z interpretacją dokonaną przez dietetyka. Na życzenie pacjenta dietetyk może opracować także indywidualny plan żywienia.

Co zdiagnozują testy i jak ich wyniki wpłyną na samopoczucie?


Badanie na nietolerancje pokarmowe, takie jak FOOD DETECTIVE wykrywa swoiste przeciwciała IgG wytwarzane przeciwko 59 produktom żywnościowym. Wyniki testu pozwalają więc dobrać indywidualną i najbardziej odpowiednią dietę dla każdego pacjenta, a tym samym pozbyć się uciążliwych dolegliwości.

Komentarz eksperta:


- Program żywieniowy, który dietetyk opracowuje po testach, wyklucza nietolerowane składniki, a ich ewentualny niedobór zastępuje innymi, równie wartościowymi produktami. Poza tym, jak każda prawidłowa dieta, przygotowany plan uwzględnia stan zdrowia, aktywność, upodobania oraz możliwości i styl życia pacjenta. Efekty takiej "kuracji" przychodzą bardzo szybko, dlatego pacjenci w krótkim czasie dostrzegają znaczną poprawę samopoczucia, a wcześniej odczuwane dolegliwości mijają bezpowrotnie.

Komentarze do: Sprawdź, czy wiesz co jesz! (1)

kama09
kama09 29-01-2014 15:47

Eksperci z wellderm!

1

korzystałam z usług właśnie Wellderm i mogę potwierdzić, że pracują tam świetni specjaliści. Wierzę w każde ich słowo! :-)... pokaż całość

OdpowiedzPokaż cały wątek (1)
Dodaj komentarzPokaż wszystkie komentarze