Szukaj

Napij się kawy, uwolnij swojego wewnętrznego redaktora, mówi badanie

Podziel się
Komentarze0

Niech to będzie kolejna dobra wiadomość dla miłośników kawy – kofeina może poprawić redagowanie. Wielu z nas liczy na swoją dzienną dawkę kofeiny, która pozwoli obudzić mózg i na pełnych obrotach przeżyć kolejny dzień.



Ale, picie kawy, herbaty, coli, czy też nawet jedzenie tabliczki czekolady może nam pomagać w zupełnie nieoczekiwany sposób: albowiem, ulepsza to nasze zdolności redakcyjne, jak stwierdza nowe badanie.

Kofeina zdaje się zwiększać wydolność niektórych złożonych procesów mózgowych, które zależą od prawej półkuli, takich jak wyciąganie znaczeń z języka pisanego bądź mówionego, mówi autor badania, Tad Brunye, badacz na Army Natick Soldier Research, Development and Engineering Center w Natick, w Stanach Zjednoczonych.

I niekoniecznie potrzebujemy wielkich dawek, aby osiągnąć taki efekt. W badaniu, które zostało opublikowane w Journal of Experimental Psychology: Applied, Tad Brunye poprosił 36 studentów, którzy konsumowali niskie dawki kofeiny – około pół kubka kawy dziennie – aby rozwiązali zadania „językowe”.

Studenci dostali pięć minut, aby przeczytać jednostronnicową historę, i musieli zidentyfikować oraz poprawić tak wiele błędów gramatycznych i literówek, ile mogli znaleźć w tak krótkim czasie.


Czterdzieści pięć minut przed tym testem, studentom dano przypadkowo kapsułki zwierające jedną z czterech dawek kofeiny: zero miligramów, 100 miligramów (ilość znajdowana w 8 uncjach parzonej kawy), 200 miligramów (ilość znajdowana w 16 uncjach parzonej kawy) albo 400 miligramów (ilość znajdowana w 20 uncjach parzonej kawy).

W drugim badaniu, badacze powtórzyli ten sam eksperyment z 38 studentami, którzy konsumowali zazwyczaj wysokie poziomy kofeiny każdego dnia. Uzależnieni od kawy konsumowali co najmniej 300 miligramów kofeiny dziennie, czyli trzy filiżanki po 8 uncji parzonej kawy.

Kofeina zdawała się wpływać jedynie na zdolność studentów do dostrzegania i poprawiania złożonych błędów ogólnych. Chodziło o, na przykład, nieprawidłowe uzgodnienie podmiotu z orzeczeniem oraz użycie złej formy czasownika w czasie przeszłym.

Studenci pijący generalnie niewielkie ilości kawy byli najlepsi w znajdowaniu i poprawianiu gramatycznych błędów przy 200 miligramach kofeiny. Ale pośród studentów, którzy dostali kapsułki z największymi ilościami kawy – 400 miligramów – okazało się, że potrzebowali oni więcej czasu, aby osiągnąć największy poziom wykrywania błędów.

Co interesujące, kofeina nie wpłynęła na zdolności studentów wykrywania i poprawiania źle napisanych słów. I nie miała ona wpływu na postrzeganie błędów w słowach, które brzmią podobnie, takich jak „weather” i  „whether” albo „seams” i „seems”.

Ludzie, którzy zazwyczaj konsumują kawę codziennie, mają mniejsze szanse na to, że skorzystają z jej korzystnego działania na wydolność, o ile nie podniosą dawki, mówi Brunye.

Komentarze do: Napij się kawy, uwolnij swojego wewnętrznego redaktora, mówi badanie

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz