Szukaj:
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Czosnek na przeziębienie

30-11-2011 12:30
Czosnek jest substancją, która posiada liczne właściwości lecznicze. Dlatego bywa wykorzystywany do leczenia różnego rodzaju dolegliwości, w tym przeziębień, które są szczególnie powszechne w okresie jesienno-zimowym. Oto kilka rad jak wykorzystać czosnek do walki z przeziębieniem.
Czosnek na przeziębienie
Zobacz również:

Czosnek jest wykorzystywany do leczenia przeziębień, ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze. Spożywając czosnek  niszczymy liczne drobnoustroje w naszym organizmie, zwłaszcza te, które przyczyniają się do infekcji górnych dróg oddechowych.

Prócz tego czosnek ma działanie odkażające, dzięki czemu nie tylko walczy z drobnoustrojami, które wywołują przeziębienie, ale również chroni nasz organizm przed kolejnym nawrotem choroby.

W warunkach domowych czosnek możemy spożywać pod różnymi postaciami. Pamiętajmy jednak, że jego jedynym mankamentem jest intensywny zapach, który pozostaje w naszej jamie ustnej. Dlatego najlepiej spożywać czosnek wieczorem lub bezpośrednio przed snem.

Oto kilka propozycji spożywania czosnku, by wyleczyć przeziębienie.


  • Syrop czosnkowy
Do przygotowania syropu czosnkowego potrzebne są:
  • 3 cytryny
  • 2 główki czosnku
  • 6 łyżek miodu
  • 1 szklanka wody (przegotowanej, zimnej)

Polecamy również: Czosnek a ból brzucjha i biegunka


Aby przygotować syrop należy wycisnąć  sok z cytryn, a  czosnek przecisnąć przez praskę. Kolejno dodać miód i wodę. Całość należy wymieszać i odstawić na 24 godziny. Powstały syrop należy odcedzić i przechowywać w butelce z ciemnego szkła.

Polecamy również: Czosnek a leczenie ciśnienia tętniczego

Tak przygotowany syrop jest świetny do leczenia przeziębienia. Wówczas należy wypijać jedną łyżkę co 4 godziny. Syrop czosnkowy można spożywać również profilaktycznie w okresach przeziębień (1 łyżka syropu dziennie).

  • Masło czosnkowe
Najbardziej skuteczny w leczeniu przeziębień jest czosnek spożywany na surowo. Dlatego można go spożywać w postaci masła czosnkowego na kanapce. Wówczas nie traci on swoich cennych właściwości, a jest znacznie smaczniejszy.

Aby przygotować masło czosnkowe należy kilka ząbków czosnku bardzo drobno posiekać lub zmiażdżyć. Do tego dodać kilka łyżek masła  i wymieszać całość. Tak powstałe masło można doprawić pieprzem i solą i spożywać na chlebie.

  • Mleko z czosnkiem

W leczeniu przeziębień równie skuteczne jest mleko z czosnkiem. Wspomaga ono odporność organizmu i pomaga mu w walce z drobnoustrojami. Niestety, nie każdy lubi mleko z czosnkiem. Jednak ze względu na jego skuteczność czasami warto się przemóc i poświęcić.

Aby sporządzić mleko z czosnkiem należy przygotować szklankę mleka, łyżeczkę masła oraz 3 ząbki czosnku. Kolejno należy zagotować mleko i dodać do niego resztę składników. Całość powinno się gotować przez 5 minut na małym ogniu i wypić jeszcze ciepłe.

Oceń tekst:
Ocena: 5.00     Głosów: 4
copyright biomedical.pl
Zobacz artykuły:
Zobacz również tagi: czosnek przeziębienie syrop czosnkowy masło czosnkowe mleko z czosnkiem infekcja górne drogi oddechowe drobnoustroje odporność organizmu
Brak komentarzy