Szukaj

Równowaga dobrego i złego tłuszczu

W wielu przypadkach otyłość jest rezultatem nadmiernego jedzenia oraz niedoboru ruchu. Powoduje to gromadzenie się tłuszczu w naszym organizmie oraz redukcję spalania energii. Badacze z Sanford-Burnham odkryli, że białko p62 odgrywa ważną role w procesach metabolicznych zachodzących na poziomie tkanki tłuszczowej, co automatycznie czyni je bardzo pożądanym specyfikiem w terapii odchudzającej.



Wedle informacji zawartych w artykule zamieszczonym na łamach czasopisma Journal of Clinical Investigation, niedobór p62 w tkance tłuszczowej powoduje zmiany metaboliczne w organizmie.

W głównej mierze doprowadza to do redukcji dobrego tłuszczu brązowego na rzecz białego. Profesor Jorge Moscat uważa, że brak wcześniej wspomnianego białka sprawia, iż zwiększamy masę ciała nie spalając przy tym energii.  

Korzystając z dobrodziejstw inżynierii genetycznej ekipa badawcza profesora Moscata wyprodukowała na rzecz tych eksperymentów wyjątkowy rodzaj myszy, która całkowicie pozbawiona była b62.

Zobacz również:



Z biegiem czasu okazało się, że zwierzęta są otyłe i mają zaburzenia metabolizmu. Ponadto, w porównaniu do zwykłych myszy posiadających omawiane wcześniej białko, myszy poddane manipulacji genetycznej ważyły więcej, spalały mniej energii oraz chorowały na cukrzycę.

Niektórzy naukowcy twierdzą, że najważniejszą rolę w ochronie przed otyłością odgrywa tkanka mięśniowa, w której spalana jest największa ilość energii. Inni natomiast uważają, że organem za to odpowiedzialnym jest wątroba.

Jeżeli chodzi o sam tłuszcz, to wyróżniamy dwa jego rodzaje.

Pierwszy z nich - biały, jest tym, którego gromadzenia w miarę możliwości powinniśmy unikać, ponieważ to on odpowiada za występowanie otyłości.

Drugi natomiast to tłuszcz brązowy, który jest dla nas korzystny, głównie ze względu na to, iż pomaga nam spalać kalorie. Wielu badaczy jest zdania, że może on być również pomocny w walce z nadwagą.

Komentarze do: Równowaga dobrego i złego tłuszczu

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz