Szukaj

Brzoskwinie, śliwki i nektarynki hamują otyłość

Zgodnie z badaniami Texas AgriLife, brzoskwinie, śliwki i nektarynki posiadają bioaktywne związki, które potencjalnie mogą zwalczać związaną z otyłością cukrzycę oraz choroby układu krążenia.



Rezultaty, które zostaną zaprezentowane na spotkaniu American Chemical Society w Filadelfii, wykazały, iż związki zawarte w owocach pestkowych mogą być bronią przeciwko zespołowi metabolicznemu, gdzie otyłość i stany zapalne prowadzą do poważnych problemów zdrowotnych, co potwierdza dr Luis Cisneros – Zevallos, technolog żywności z AgriLife.
 
„W ostatnich latach otyłość stałą się poważnym problemem społecznym ze względu na związane z nią kłopoty zdrowotne”, dodaje.

„W USA statystyki pokazują, że około 30 procent populacji ma nadwagę lub jest otyłymi, przy czym liczba ta rośnie w sposób alarmujący”, podkreślił jeszcze.

Choć przyznał, że styl życia, uwarunkowania genetyczne oraz dieta odgrywają kluczową rolę w tendencji ludzi do tycia, to „najpoważniejsze obawy związane z otyłością składają się na chorobę zwaną zespołem metabolicznym”.

 
„Nasze badania wykazały, że owoce pestkowe – brzoskwinie, śliwki i nektarynki – zawierają związki, które mogą potencjalnie walczyć z owym syndromem”, powiedział Cisneros – Zevallos.

„Nasze prace wskazują, że związki fenolowe obecne w wymienionych owocach działają przeciwzapalnie i przeciwcukrzycowo, a także mogą pomóc zmniejszyć utlenianie złego cholesterolu LDL, powodującego choroby układu krążenia”, dodał specjalista

Dodatkowo mieszanina związków bioaktywnych może działać równocześnie na różne komponenty schorzeń. Wszystkie z czterech głównych grup fenolowych mogą pracować w różnych komórkach – tłuszczowych, makrofagach i komórkach śródbłonka naczyń. Modulują przy tym różne geny i białka, w zależności od rodzaju związku.
 
„Każdy z tych owoców pestkowych zawiera podobne grupy fenolowe, jednakże w różnych proporcjach. Dlatego też wszystkie z nich są dobrym źródłem związków promujących zdrowie i mogą być stosowane wobec siebie uzupełniająco”, powiedział, dodając, iż jego zespół zamierza kontynuować prace nad tymi związkami, stosując je na mechanizmach molekularnych oraz do eksperymentów na myszach.


Komentarze do: Brzoskwinie, śliwki i nektarynki hamują otyłość

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz