Szukaj

Zatrucie alkoholem etylowym

Podziel się
Komentarze0

Alkohol etylowy, lub etanol, jest najbardziej powszechnym rodzajem alkoholu. Jest najczęsciej wykorzystywany w przemyśle spożywczym, jako używka o działaniu narkotycznym z kategorii depresantów. Jako taki jest środkiem silnie uzależniającym. Otrzymuje się go poprzez fermentację m.in. pszenicy, żyta, ziemniaków, winogron. Oprócz przemysłu spożywczego etanol jest wykorzystywany również w farmacji, przemyśle kosmetycznym, czy jako biopaliwo.

Inne nazwy choroby: Zatrucie etanolem;


Wchłanianie alkoholu


Jest bardzo łatwo wchłaniany przez organizm ludzki. Już po kilkunastu minutach wchłonięta zostaje większość spożytej dawki, a po ok. 2 godz. - osiągnięte jest maksymalne stężenie. Tempo wydalania jest zależne od bardzo wielu czynników, takich, jak płeć, masa ciała itp., ale wynosi średnio 8 g/godz. Etanol jest wydalany poprzez mocz i wydychane powietrze, dzieki czemu można łatwo sprawdzić jego stężenie w organizmie.


Objawy

Etanol ma bardzo duży, bezpośredni i pośredni wpływ na organizm. Typowymi objawami przyjęcia niewielkiej dawki alkoholu etylowego są:
  • euforia
  • przedłużony czas reakcji
  • zaburzenia koordynacji

W większych dawkach powoduje jednak:
  • silne zaburzenia równowagi
  • utrata panowania nad emocjami
  • agresja
  • zaburzenia świadomości
  • śpiączka, która może zakończyć się śmiercią.

Pierwsza pomoc

Z osobą z ciężkim zatruciem alkoholowym należy postępować tak, jak z nieprzytomnym: ułożyć w pozycji bocznej ustalonej i, o ile nie jest to konieczne, nie przenosić. W skrajnych przypadkach konieczne jest leczenie w szpitalu.

Oprócz samego upojenia alkoholowego bardzo poważne skutki ma uzależnienie od alkoholu, zwane alkoholizmem.

Komentarze do: Zatrucie etanolem

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz