Szukaj

Osteoporoza

Podziel się
Komentarze0

Osteoporoza jest to patologiczne zmniejszenie masy kości w stosunku do normy wieku, płci i rasy, prowadzące do zaburzeń w obrębie szkieletu. Jest to najpowszechniej spotykana choroba kości. Dotyka ona ludzi obojga płci, lecz wielokrotnie częściej zdarza się u kobiet niż u mężczyzn. Częstość jej wystepowania wyraźnie zwiększa się u osób, które przekroczyły 60ty rok życia.

Charakteryzuje się rozrzedzeniem (zrzeszotnieniem) tkanki kostnej, co uwidacznia się jako ścieńczenie i zmniejszenie ilości beleczek kostnych kości gąbczastej, oraz zcieńczeniem kości korowej. Kośc przez to staje się osłabiona i łatwo dochodzi do złamań.

Generalnie można wymienić następujące czynniki ryzyka:

Czynniki ryzyka, które można wymienić, to:
  • hormony płciowe - zaburzenia cyklu miesięcznego, obniżony poziom estrogenów po menopauzie, a u mężczyzn niski poziom testosteronu,
  • anoreksja,
  • niedostateczna ilość wapnia i witaminy D w diecie,
  • stosowanie niektórych leków, np. glukokortykoidów i leków przeciwpadaczkowych,
  • nieaktywny tryb życia i długotrwałe unieruchomienie w łóżku z powodu jakiejś choroby,
  • palenie papierosów,
  • nadużywanie alkoholu.
Osteoporozie najlepiej zapobiegać w młodości. Powinniśmy pamiętać o spożywaniu odpowiednich ilości wapnia. Dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek wynosi ok. 1000 mg (kobiety w czasie przekwitania potrzebują go więcej, tj. około 1500 mg). Najłatwiej przyswajalny jest wapń z mleka i jego przetworów. Jedna szklanka mleka lub jogurtu bądź 10 dag białego sera zawiera około 300 mg tego pierwiastka. Chcąc utrzymać szkielet w dobrej formie, powinniśmy codziennie wypijać szklankę mleka, zjadać kilka plasterków sera i kubek jogurtu.

Zobacz również:



Kości można wzmocnić za młodu uprawiając sport. Dzięki codziennej gimnastyce do pewnego stopnia wzmacnia się szkielet także w późniejszym wieku.

Komentarze do: Osteoporoza

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz