Szukaj

Złośliwe bakterie czają się w surowych pączkach, ostrzegają naukowcy

Podziel się
Komentarze0

Jeżeli jesteś jednym z tych wielu, którzy często podkradają surowe ciasto na ciasteczka, w trakcie przygotowywania do pieczenia, rządowi naukowcy amerykańscy mają dla ciebie wiadomość. Najlepiej natychmiast przestań. Nowe badanie pokazuje, że w ciastach gotowych do upieczenia mogą się kryć niektóre złośliwe bakterie.



To, co nasze badanie pokazuje to fakt, iż nie powinno się jeść surowego ciasta, niezależnie od tego, skąd ono pochodzi, mówi główna autorka tego badania, pani doktor Karen Neil, epidemiolog z amerykańskich centrów CDC (Centers for Disease Control and Prevention, centra kontroli i prewencji chorób).

To ma być upieczone, po prostu. Pani doktor Karen Neil wraz ze swoimi kolegami podsumowuje, że surowe, gotowe do upieczenia ciastka były tym, co spowodowało, że 77 osób w 30 stanach USA zachorowało, a 35 osób było tak straszliwie chorych, że potrzebowało hospitalizacji.

Kiedy naukowcy dowiedzieli się o tych wypadkach, byli w stanie prześledzić bieg wydarzeń i znaleźć winnego. Dokonali tego poprzez porównanie zwyczajów odżywiania 36 ochotników, którzy byli zdrowi, ze zwyczajami odżywiania 36 chorych ludzi, zarażonych przez śmiercionośny szczep bakterii Escherichia coli, w 2009 roku.

Konsumpcja surowego ciasta na ciasteczka była tym, co wszystkie te przypadki miały ze sobą wspólnego. Kiedy badacze odwiedzili zakłady produkcyjne, gdzie było robione ciasto na ciasteczka, ich podejrzenia się potwierdziły: znaleźli bowiem bakterię E. coli w próbkach, które zebrali z tych zakładów produkcyjnych, jak podaje raport, który został opublikowany w Clinical Infectious Diseases.


Mimo wyczerpującego śledztwa, doktor Karen Neil oraz jej koledzy nie są w stanie w dalszym ciągu powiedzieć, który ze składników, albo która część procesu przemysłowego, doprowadziła do skażenia ciasta.

Możliwe jest, mówi uczona z Centers for Disease Control and Prevention, że to mąka mogła być problemem. Mąka, jak wyjaśnia dalej doktor Karen Neil, nie przechodzi poprzez specjalny proces, w trakcie którego są zabijane czynniki patogenne, tak jak przechodzą to pasteryzowane jajka, cukier, margaryna, melasa oraz proszek do pieczenia.

Śledztwo przeprowadzone przeprowadzone przez Centers for Disease Control and Prevention doprowadziło do wycofania ze sprzedaży 3 600 000 paczek z ciastkami. Zakład, który je wyprodukował, nie został wymieniony z nazwy w raporcie.

Jeżeli jesteś więc fanem surowego ciasta i zastanawiasz się, jak to się właściwie dzieje, że można jeść na przykład nadzienie do ciasteczek, doktor Neil wyjaśnia, że proces przygotowania nadzienia jest zupełnie inny niż proces przygotowania produktu, który jest sprzedawany jako „gotowy do pieczenia”.

Przeznaczeniem nadzienia jest surowa konsumpcja, mówi doktor Karen Neil. Jest ono sformułowane jako produkt „gotowy do zjedzenia”. Ciasto na ciasteczka jest oznaczone jako „gotowe do pieczenia”, i przechowywane jest w lodówkach. Ale nawet ciasto, które przygotowujemy samodzielnie w domu powinno być upieczone, zanim je zjemy.

Komentarze do: Złośliwe bakterie czają się w surowych pączkach, ostrzegają naukowcy

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz