Szukaj

Starsze mózgi pozostają jasne dzięki diecie bez tłuszczów trans

Podziel się
Komentarze0

Starsi ludzie, którzy mają wysokie poziomy kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witamin B, C, C i E, lepiej wypadają w testach kognitywnych niż ci ludzie, którzy mają niskie poziomy wymienionych substancji. Tak przynajmniej pokazuje nowe badanie. Z drugiej strony, tłuszcze trans, jak stwierdzono, szkodzą mózgom.



Razem, omega-3, witaminy oraz poziom tłuszczów trans, zmierzone w ostatnio opracowanych testach krwi, odpowiadały za ponad 70% różnic w wynikach testów kognitywnych, wypełnionych przez badanych, donoszą badacze.

Rezultaty pokazują, w jaki sposób lekarze mogą pomóc pacjentom w utrzymywaniu właściwej diety, pomagającej zachować zdrowie mózgu w późniejszych latach, mówi jeden z autorów badania, profesor neurologii na uniwersytecie Oregon Health and Science University, doktor Gene Bowman.

W badaniu tym, które objęło 104 osoby, w wieku średnio 87 lat, naukowcy chcieli się przekonać, czy zwykły pomiar krwi może rozwiązać problem z pamięcią.

Jest to badanie, w którym próbowaliśmy stwierdzić, czy istnieję lepsze metody badań nad rolą diety oraz składników odżywczych dla zdrowia starzejącego się mózgu, a więc posłużyliśmy się pomiarami krwi, aby odzwierciedlić wzory diety (a nie opierając się na informacjach od pacjentów, na temat tego, co jedli, ponieważ ludzie często tego nie pamiętają), wyjaśnia doktor Gene Bowman. 

Badanie to zostało opublikowane w grudniu, w naukowym Neurology.

Jedzenie dla mózgu

Badanie sugeruje, że niektóre wzory diety powinny być unikane, jeżeli chcemy, żeby nasze mózgi były jasne kiedy się zestarzejemy. Tłuszcze trans są znane z tego, że szkodzą sercu i układowi krążenia, dlatego łatwo sobie wyobrazić, że to samo jest prawdą dla mózgu, dodaje doktor Gene Bowman. 

Zobacz również:



Okazuje się, że tłuszcze trans są najbardziej znaczącym odkryciem w naszym badaniu. Poza redukcją funkcji kognitywnych, badacze odkryli również, że konsumpcja tłuszczów trans wiąże się z większym kurczeniem mózgu.


Podstawową rzeczą, jaką możemy wyciągnąć z tego badania to fakt, że tłuszcze trans są złe dla zdrowia mózgu, mówi doktor Gene Bowman. 

Badacze niezwiązani z tym badaniem stwierdzają, że odkrycia te stanowią obietnicę nowych badań, jak również potwierdzają bieżące idee dotyczące utrzymania zdrowego mózgu w miarę starzenia.

Uważam, że jest to zgodne z innymi badaniami, ktoóre pokazują powiązania między otyłością a demencją, na przykład, mówi doktor Gary Small, dyrektor UCLA Longevity Center oraz współautor The Alzheimer's Prevention Program.

Możemy stwierdzić, że istnieje bardzo wyraźne powiązanie między tym, co jemy a tym, w jaki sposób myślimy, dodaje jeszcze doktor Gary Small.

Jeżeli zostanie to potwierdzone, to odkrycia wypływające z tego badania będą mogły pozwolić doktorom na określenie, czy pacjent z niskim poziomem składników odżywczych we krwi powinien dodać niektóre produkty spożywcze do swojej diety, aby uchronić się przed spadkiem poznawczym.

Poprawa funkcji poznawczych, zapobieganie demencji

Nawet jeśli badanie to nie zmieni praktyki klinicznej w krótkim czasie, ponieważ w dalszym ciągu potrzebuje potwierdzenia, to jednakże dostarcza ono jeszcze jeden dowód na to, że jedzenie pozwala nam pomóc w mózgowi w miarę tego, jak się starzejemy.

Są składniki diety zdrowej dla mózgu, które badanie to punktuje jako najważniejsze: omega 3 z ryb oraz orzechy, owoce antyoksydacyjne oraz warzywa, pełne ziarna.

Powinniśmy również unikać przetworzonego jedzenia oraz posiłków bogatych w omega-6, mówi doktor Gary Small.

Jak stwierdza jeszcze doktor Gene Bowman, badacze planują kontynuować obserwację nad uczestnikami tego badania, aby odnaleźć zmiany nie tylko w ich umiejętnościach rozumowania, ale również w funkcjach motrycznych, takich jak chodzenie.

Komentarze do: Starsze mózgi pozostają jasne dzięki diecie bez tłuszczów trans

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz