Szukaj

Ryby: korzyści dla serca płynące z omega-3 przeważają nad szkodliwym działaniem rtęci

Podziel się
Komentarze0

Fakt spożywania ryb ma chronić przed chorobami serca oraz układu krążenia, nawet jeśli ryby te zawierają rtęć, jak twierdzi pewne szwedzkie badanie. Kwasy tłuszczowe omega-3 pochodznia morskiego mają mieć widoczne ochronne działanie dla zdrowia serca, ale badania z ostatnich lat wskazywały, iż rtęć może zwiększać ryzyko zawału serca.



Badanie to zostało przeprowadzone na 900 dorosłych, spośród których połowa przeszła zawał serca. Badacze przepytali uczestników w kwestii ich nawyków dotyczących spożywania ryb (średnio 1,26 tygodniowo). Następnie, naukowcy przeanalizowali ilość rtęci, selenu oraz kwasów tłuszczowych omega-3 obecnych w ich krwi.

Stężenie tych elementów we krwi, wszystkich trzech zawartych w rybach, odzwierciedla bezpośrednio ilość spożywanych ryb. Rezultaty pokazują, że najwięksi amatorzy ryb, mający wysoki poziom rtęci we krwi, mają mniej zawałów mięśnia sercowego niż ci, którzy rzadko ryby jadają.

Zdaniem szwedzkich naukowców, ochronne składniki odżywcze zawarte w rybie przeważają nad szkodliwym potencjalnym działaniem rtęci. W badaniu tym nie zaobserwowano zresztą żadnego działania toksycznego, który by można przypisać rtęci, podczas gdy jej poziom we krwi był wyższy niż średni poziom zaobserwowany u populacji Ameryki Północnej.

Jednakże, w dalszym ciągu odradza się zjadanie w wielkich ilościach pewnych gatunków ryb, które są silnie skażone rtęcią, takie jak: rekin, miecznik, makrela albo halibut, podkreśla jeden z autorów badania.

Te nowe rezultaty właśnie potwierdziły rezultaty poprzednich badań, które pokazują, iż konsumpcja ryb, 1 -2 razy w tygodniu, redukuje o ponad jedną trzecią śmiertelność związaną z chorobami serca.

Komentarze do: Ryby: korzyści dla serca płynące z omega-3 przeważają nad szkodliwym działaniem rtęci

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz