Szukaj

Anemia a wegetarianizm

Wegetarianizm w ostatnich latach stał się bardzo modnym stylem życiem wśród ludzi na całym świecie. Osoby przestrzegające tej diety wykluczają ze swojego jadłospisu mięso oraz produkty pochodzenia zwierzęcego. Naukowcy sprzeczają się czy taki sposób odżywiania jest zdrowy i czy nie prowadzi on do poważnych niedoborów takich składników odżywczych jak witamina B12 oraz żelazo.

Anemia a wegetarianizm

Niedobór żelaza

Żelazo w największych ilościach możemy znaleźć w czerwonym mięsie, drobiu i rybach, czyli produktach których wegetarianie nie spożywają. W wymienionych powyżej składnikach znajdziemy żelazo, które nasz organizm przyswaja aż w 25%. Dla porównania  żelazo z produktów roślinnych wchłania się tylko w 5%.

Narodowy Instytut Zdrowia Stanów Zjednoczonych rekomenduje, aby wegetarianie dostarczali swojemu organizmowi dwa razy więcej tego pierwiastka niż osoby jedzące mięso. Pomocne może być również spożywanie witaminy C oraz cytrusów, ponieważ wspomagają one wchłanianie się żelaza.

Z kolei kofeina i teina, czyli składniki zawarte w kawie i herbacie utrudniają powyższy proces. Szczególną uwagę na dostarczanie żelaza do organizmu powinny zwrócić kobiety, ponieważ wraz z miesiączką wzrasta ryzyko anemii spowodowanej niedoborem żelaza.

Objawy niedoboru żelaza:

  • senność,
  • blada skóra,
  • krwotoki z nosa,
  • omdlenia,
  • bóle głowy,
  • szumy uszne,
  • szybkie męczenie się.

Zobacz również:

Produkty pochodzenia roślinnego zawierające żelazo:

  • suszone owoce ( szczególnie rodzynki),
  • sok suszonych śliwek,
  • nasiona dyni,
  • produkty pełnoziarniste,
  • zielone warzywa liściaste,
  • rośliny strączkowe,
  • suszone grzyby.

Niedobór witaminy B12

Witamina B12 występuje tylko i wyłącznie w mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego. Jej zapotrzebowanie dla organizmu jest niewielkie, dlatego jeśli osoba wykluczyła ze swojej diety mięso, ale spożywa produkty mleczne czy jajka, to istnieje niewielkie ryzyko na pojawienie się niedoboru witaminy B12. Skutki niedoboru tej witaminy są bardzo poważne. Zalicza się do nich m.in.:

  • zaburzenia neurologiczne,
  • wady cewy nerwowej u płodu,
  • mrowienie kończyn,
  • zaburzenia układu nerwowego.

Wegetarianie mogą dostarczyć swojemu organizmowi tej witaminy poprzez stosowanie suplementów diety oraz spożywanie produktów przetworzonych lub o nią wzbogaconych.

Niedobory innych składników odżywczych

U osób będących na diecie wegetariańskiej mogą wystąpić również niedobory cynku lub kwasów tłuszczowych omega-3, jednak są one rzadziej spotykane. Cynk potrzebny jest do prawidłowego działania systemu odpornościowego i zmysłu węchu i smaku oraz szybkiego gojenia się ran. Wegetarianie mogą znaleźć go w orzechach oraz roślinach strączkowych. Natomiast niedobory kwasów omega-3 mogą być uzupełniane dzięki produktom przetworzonym oraz dzięki suplementacji.

Zbilansowana dieta szansą dla wegetarian

Jak widać wegetarianie mają ciężki orzech do zgryzienia, jeśli chodzi o dostarczanie swojemu organizmowi odpowiednich ilości składników odżywczych. Rozwiązaniem w tym wypadku jest ustalenie zbilansowanej diety, która będzie zawierała odpowiednie ilości żelaza, witaminy B12 oraz innych składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Paulina Osowska

Komentarze do: Anemia a wegetarianizm

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz