Szukaj

Proteina odpowiedzialna za uczucie głodu i alkoholizm?

Podziel się
Komentarze0

Instytut badawczy TSRI z La Jolla w Kaliforni odkrył, że jedna z protein kontrolujących potrzebę jedzenia jest również odpowiedzialna za rozwój alkoholizmu. Artykuł na temat roli hormonu peptydowego, tak zwanej greliny, odnajdziemy w dzienniku Neuropsychopharmacology.



Jest to pierwsze badanie wpływu greliny na jądro migdałowate.

„Rośnie liczba dowodów na rzecz teorii, że system peptydowy regulujący konsumpcję żywności jest również odpowiedzialny za nadmierne spożycie alkoholu,” dodaje prof. Marisa Roberto, szef grupy naukowców TSRI pracujących nad projektem.

Jądro ciała migdałowatego uważane jest za kluczowy obszar, w którym dochodzi do przemiany czerpania przyjemności ze spożycia alkoholu w potrzebę picia go, by nie czuć się niemiło.

Zobacz również:



Grelina z kolei badana była do tej pory jedynie pod kątem jej oddziaływania na receptory GHSR1A w podwzgórzu mózgowym.

Zespół prof. Roberto udowodnił, iż receptory GHSR1A znajdują się również w ciele migdałowatym, a alkoholicy charakteryzują się podwyższoną ilością greliny w tym rejonie.

Jak twierdzą sami badacze, może okazać się, że wynalezienie sposobu blokady przepływu greliny do ciała migdałowatego spowoduje likwidację zjawiska alkoholizmu.

Komentarze do: Proteina odpowiedzialna za uczucie głodu i alkoholizm?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz