Szukaj

Probiotyki zawarte w jedzeniu zmniejszają ilość niepożądanych bakterii jelitowych

Podziel się
Komentarze0

Spożywanie fermentowanych pokarmów bogatych w probiotyki wpływa na zmianę składu flory bakteryjnej jelit, co może łagodzić dolegliwości trawienne, takie, jak np. zespół jelita drażliwego. Dowodzą tego badania przeprowadzone przez French National Institute for Agricultural Research (INRA) i Danone Nutricia Research, opublikowane w Scientific Reports.

Mikroorganizmy, które mają dobroczynny wpływ na inny organizm określane są mianem probiotyków. Ten „inny organizm”, to w tym przypadku organizm człowieka. Badania pokazują, że probiotyki między innymi wspierają trawienie (i usuwanie zaległych resztek pokarmowych przy pomocy błonnika), zapobiegając biegunkom i regulując system immunologiczny.

Niegdyś produktami podlegającymi fermentacji były po prostu te produkty, które „żyły”, czyli rośliny - warzywa i owoce. Dziś konsument w sklepie uważnie czyta etykiety, by przekonać się, że produkt nie był pasteryzowany albo w jakiś inny sposób pozbawiony dobroczynnych bakterii. Wielu producentów – zwłaszcza jogurtów – dla ułatwienia umieszcza na swoich produktach informację „zawiera żywe kultury bakterii”.

Jednak mimo to, że ludzie spożywają fermentowaną żywność od przeszło 12 tysięcy lat, naukowcy nadal nie wiedzą za wiele na temat mechanizmu, za pomocą którego probiotyki oddziałują na nasz organizm.

Zobacz również:

We wcześniejszych badaniach nadzorowanych przez INRA, wykorzystano nową technikę analizy mikroorganizmów żyjących w jelitach przeciętnego człowieka. Dzięki niej odkryto też wiele nowych gatunków bakterii.

Więcej dobrych i mniej złych bakterii

Wspomnianą technikę zastosowano w najnowszym badaniu na grupie 28 pacjentów z zespołem jelita drażliwego (IBS) – schorzeniem dotykającym 20% ludności krajów uprzemysłowionych. Uczestnikom podano do zjedzenia fermentowane produkty mleczne zawierające probiotyki, w tym Bifidobacterium lactis. Następnie poddano analizie skład flory bakteryjnej ich przewodu pokarmowego i porównano go ze składem sprzed posiłku. Naukowcy zaobserwowali, że dostarczone do organizmu probiotyki wpłynęły na zwiększony udział bakterii produkujących związki chemiczne zwane maślanami (ważne dla zdrowia jelit). Okazało się również, że osoby cierpiące na IBS zwykle mają tych bakterii mniej niż zdrowi ludzie.

Ponadto okazało się, że dostarczanie z jedzeniem probiotyków zmniejsza udział bakterii Bilophila wadsworthia, odpowiedzialnych za problemy jelitowe.

Probiotyki przyczyniają się do zachowania zdrowych jelit w różnoraki sposób, co potwierdzają liczne badania. Odpowiedni skład flory bakteryjnej pomaga między innymi regulować system odpornościowy. Dzięki temu łatwiej ustrzec się zaburzeń takich, jak właśnie IBS, który jest przecież chorobą autoimmunologiczną (w więc zależną od systemu odpornościowego).

Anna Orzechowska

Komentarze do: Probiotyki zawarte w jedzeniu zmniejszają ilość niepożądanych bakterii jelitowych

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz