Szukaj

Lubisz curry? Naukowcy odkryli nową rolę tej przyprawy

Podziel się
Komentarze0

Naukowcy właśnie odkryli kolejną powód, dla którego niektóre dania z curry mogą być dobre dla naszego zdrowia. Curry jest przyprawą, której ludzie używają od tysięcy lat. Jest ona szczególnie popularna w kuchni hinduskiej. A teraz, badacze amerykańscy ze stanowego uniwersytetu Oregon State University odkrywają przed nami, że kurkumina, czyli składnik znajdowany w kurkumie (kuchenna przyprawa) może powodować skromny, ale rzeczywisty, wzrost poziomu pewnej proteiny.



Proteina ta jest ważna dla wrodzonej odporności i pomaga w zapobieganiu infekcjom u ludzi i zwierząt. Chodzi tutaj o proteinę CAMP, czyli cathelicidin antimicrobial peptide, która pomaga naszemu układowi odpornościowemu w zwalczaniu różnych bakterii, wirusów, a nawet grzybów. I to nawet wtedy, kiedy z tymi mikrobami spotykamy się po raz pierwszy w życiu.

Naukowcy już wcześniej stwierdzili, że poziom proteiny CAMP może rosnąć dzięki witaminie D. Natomiast, odkrycie alternatywnego mechanizmu, który pozwala także na wpływanie albo na podnoszenie poziomów proteiny CAMP jest bardzo dobrą nowiną, ponieważ teraz naukowcy mogą oddać się dalszym badaniom w dziedzinie odżywiania i farmakologii.

Kurkuma jest aromatyczną przyprawą o żywym żółtym kolorze, wchodzącą w skład wielu odmian curry. Najpowszechniej stosuje się ją w Indiach, w Azji Południowej oraz na Środkowym Wschodzie. Od 2 500 lat jest używana także w medycynie ajurwedyjskiej (tradycyjna medycyna hinduska). Co więcej, jest ona również ważnym elementem niektórych ceremonii religijnych oraz weselnych.

W Indiach, kurkumę traktuje się tak, jak święte krowy – czyli z najwyższym szacunkiem.


Najnowsze odkrycia dokonane zostały przez badaczy z instytutu Linus Pauling Institute na Oregon State University. Wyniki opublikował przegląd naukowy Journal of Nutritional Biochemistry. W badaniach uczestniczyli również naukowcy z uniwersytetu w Kopenhadze, w Danii. Prace wspierał amerykański narodowy instytut zdrowia, National Insitutes of Health.


Profesor biochemii i biofizyki, Adrian Gombard, z Linus Pauling Institute, wyjaśnia: badania te pokazują nam nowy sposób na regulację ekspresji genów CAMP. Jest to bardzo interesujące, a nawet zaskakujące, że może tego dokonać zwykła przyprawa, kurkumina. Dzięki temu, być może, zyskamy nowe narzędzia do rozwoju skuteczniejszych terapii medycznych.

Profesor Gombard dodaje: wpływ kurkuminy nie jest tak silny jak witaminy D, ale może mieć fizjologiczną wartość. Kurkumina jest również badana pod kątem jej antyzapalnych i antyoksydacyjnych właściwości.

Kurkumina, jako część kurkumy, jest generalnie konumowana w dość małych ilościach. Aczkolwiek, istnieje możliwość, że stała konsumpcja może być zdrowa i może chronić przed infekcjami, przede wszystkim w żołądku i w jelitach.

W swoim badaniu, naukowcy z Oregon State University, student Chunxiao Guo oraz profesor Adrian Gombard, przyjrzeli się działaniu kurkuminy oraz kwasów tłuszczowych omega-3. A konkretniej, chcieli przekonać się, czy te elementy są w stanie podnosić ekspresję genu CAMP.

Rezultaty? Kwasy tłuszczowe omega-3 nie wyróżniały się niczym szczególnym. Ale, kurkumina to już zupełnie inna historia: przyprawa ta miała bardzo wyraźne działanie. Sprawiła bowiem, że poziom CAMP podniósł się prawie trzykrotnie.

Badacze podsumowują: naukowcy od wielu już lat interesują się receptorami witaminy D, ponieważ mogą one mieć znaczenie dla leczenia infekcji, raka, łuszczycy i innych chorób. Alternatywny sposób na wywołanie podobnej odpowiedzi biologicznej zasługuje na dodatkowe badania.

Proteina CAMP jest jedynym peptydem antymikrobowym tego typu znanym u ludzi. Wydaje się, że proteina ta ma zdolność zabijania wielu różnych typów bakterii, włączając w to także te, które powodują gruźlicę. Co więcej, proteina CAMP ma również zdolność zwalczania rozwoju sepsy,
podsumowują badacze amerykańscy.

Komentarze do: Lubisz curry? Naukowcy odkryli nową rolę tej przyprawy

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz