Szukaj

Jeden ze składników czosnku zabija bakterie

Podziel się
Komentarze0

Siarczek allilu, bo o tym związku tutaj mowa, okazał się skuteczniejszy niż antybiotyki w zwalczaniu niektórych bakterii. Badanie na ten temat ukazało się w przeglądzie naukowym Journal of Antimicrobial Chemotherapy.



Czosnek jest nazywany ziołem o dziewięciu zaletach, nie bez kozery. Po pierwsze i najważniejsze, przepędza wampiry. Po drugie, ma on tyle zalet w dziedzinie zdrowia, że ciężko by nam było się bez niego obyć. Jest on dobrym środkiem grzybobójczym, obniża nadciśnienie tętnicze, przepędza robaki, a także ma właściwości przeciwnowotworowe.

A najświeższe badanie, przeprowadzone przez naukowców amerykańskich z uniwersytetu Washington State University własnie pokazało, że czosnek jest skuteczniejszy niż aktualnie stosowane antybiotyki, jeżeli chodzi o zwalczanie bakterii odpowiedzialnych za problemy jelitowe.

Niedogotowane jedzenie

Jeden z autorów tego badania, doktor Michael Konkel, wyjaśnia: bakterie z gatunku Campylobacter, bardzo powszechne i obecne wszędzie na świecie, są w stanie spowodować problemy jelitowe, takie jak biegunki, skurcze, bóle brzucha, gorączka.

Doktor Michael Konkel prowadzi pracę nad tymi mikrobami już od ponad ćwierćwiecza. Ekspert więc wyjaśnia, że do większości tego infekcji dochodzi z powodu zjedzenia niedogotowanych produktów, takich jak mięso drobiowe. Bakterie mogą znajdować się również na powierzchniach kuchennych, a także na naczyniach, które zostały źle umyte.


Badacze zainteresowali się więc zaletami jednego z składników czosnku, czyli siarczku allilu, a bardziej dokładnie: jego działaniem na bakterie Campylobacter, które zostały pokryte chroniącym biofilmem, w celu lepszego odtworzenia warunków naturalnych.

Następnie, naukowcy posłużyli się ekstraktem z czosnku oraz dwoma popularnymi antybiotykami, erytromycyną oraz ciprofloksacyną. Jak się okazało, to właśnie siarczek allilu okazał się aż STO (100) razy bardziej skuteczny niż obydwa antybiotyki. Lepiej przenikał przez ochronny biofilm i skuteczniej działał na enzym, zmieniając swoją funkcję i powodując śmierć komórek bakteryjnych.

Oczyścić powierzchnie

Doktor Xiaonan Lu, współautor badania, stwierdza: rezultaty te są na pewno bardzo interesujące, ponieważ pokazują, że związek ten ma potencjał niszczenia niebezpiecznych bakterii w naszym środowisku.

Siarczek allilu można stosować bezpośrednio na etapie przygotowywania niektórych produktów spożywczych, a także do czyszczenia urządzeń i powierzchni kuchennych. Co więcej, poprzednie badania również pokazały, że siarczek allilu jest skuteczny także przeciwko innym bakteriom, które zagrażają naszej żywności i nam, takie jak bakteria Listeria, albo niektóre szczepy bakterii Escherichia coli.

Oczywiście, sami badacze z Washington State University podkreślają, że prace te są na razie jeszcze bardzo wstępne i mają zamiar przeprowadzić uzupełniające badania, zanim związek ten zostanie faktycznie powszechnie używany jako antybiotyk.

Naukowcy nie mają złudzeń: oczywiście, jedzenie czosnku jest bardzo dobre dla zdrowia, ale raczej bardzo nieprawdopodobne jest to, że ząbek czosnku wystarczy, aby uchronić nas przed infekcjami pokarmowymi.

Komentarze do: Jeden ze składników czosnku zabija bakterie

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz