Szukaj

Dieta bezglutenowa może być stratą pieniędzy dla niektórych, jak sugeruje nowe badanie

Podziel się
Komentarze0

Produkty bezglutenowe są wszędzie, ale wielu ludzi, którzy je kupują, prawdopodobnie tracą swoje pieniądze, jak stwierdza włoskie badanie. Rynek produktów bezglutenowych na całym świecie jest wart blisko 2 500 000 000 dolarów, i obejmuje internet, medycynę alternatywną, a także wątpliwych naukowców, którzy mają powiązania z producentami, jak wyjaśnia doktor Roberto Corazza z uniwersytetu w Pawii.



Doktor Roberto Corazza jest jednym ze współautorów tego badania.

Gluten jest składnikiem mieszanki białka w mące pszennej, żytnie oraz jęczmiennej. Dla ludzi, a autoimmunologiczną chorobą trzewną, zwaną również celiakią i chorobą glutenową, produkty zawierające ten składnik wyzwalają odpowiedź ze strony układu odpornościowego. To znaczy, uskład odpornościowy atakuje podszewkę jelita cienkiego.

Jedynym leczeniem jest specjalna dieta, dieta bezglutenowa, której trzeba przestrzegać przez całe życie. Nieleczona, choroba trzewna podnosi ryzyko zagrażających życiu chorób, takich jak nowotwory układu pokarmowego.

Około 1 na 11 Amerykanów ma chorobę trzewną, jak podaje fundacja Celiac Disease Foundation. O wiele więcej ludzi uważa, że mają coć, to jest nazywane NCGS (nonceliac gluten sensitivity), jak mówi doktor Roberto Corazza.

Cierpiący na tę nadwrażliwość, u których wykluczono chorobę trzewną, skarżą się na cały wachlarz objawów po skonsumowaniu glutenu, włączając w to wzdęcia, dyskomfort, wiatry, a także bóle głowy. Problemem jest to, jak stwierdzają doktor Roberto Corazza i doktor Antonio Di Sabatino w opinii opublikowanej w Annals of Internal Medicine, że tak naprawdę nikt nie jest pewien, co to jest nadwrażliwość na gluten.

Znacząca debata na temat NCGS ostatnio zaczęła się w sieci, pojawiło się mnóstwo forów dla pacjentów oraz grup pacjentów, producentów, a także lekarzy opowiadających się za dietą wolną od glutenu. Wszyscy oni skarżą się na brak adekwatnego wsparcia naukowego.


Dieta bezglutenowa stała się „trendy, modna”, jak mówi doktor Alessio Fasano, dyrektor centrum badawczego University of Maryland’s Center for Celiac Research w Baltimore, w Stanach Zjednoczonych. Doktor Alessio Fasano jest współatuorem artykułu na temat zaburzeń związanych z glutenem, który ukazał się 14 lutego 2012 roku w BioMed Central.

Powiedziałbym, że okazjonalnymi konsumentami są ci, którzy nie mają powodów ku temu, aby być na diecie bezglutenowej, dodaje jeszcze doktor Alessio Fasano.

Produkty bezglutenowe często są o wiele, wiele droższe niż ich odpowiedniki zawierające ten składnik. Część popularności produtków bezglutenowych bierze się z błędnego mniemania, iż te produkty są zdrowsze albo bardziej przyjazne diecie. Największym problemem zdrowotnym jest to, że ludzie sami siebie pozbawiają glutenu, ponieważ sami siebie zdiagnozowali w kierunku nadwrażliwości albo celiakii.


Ale, jak odnotowuje doktor Roberto Corazza, niemożliwe jest zdiagnozowanie choroby trzewnej u kogoś, kto przeszedł na dietę bezglutenową bez poprzedniej ewaluacji.

Kiedy doktor Alessio Fasano przyjmuje pacjentów skarżących się na objawy po zjedzeniu chleba bądź makaronu, zaleca im przeprowadzenie testu krwi, w celu określenia biomarkerów choroby trzewnej. A także, badanie skóry, w kierunku mniej powszechnej alergii na mąkę. Jeżeli jest to konieczne, doktor przeprowadzi również endoskopię, aby sprawdzić, czy w przewodzie pokarmowym występują uszkodzenia charakterystyczne dla choroby trzewnej.

Doktor Alessio Fasano na początku był sceptyczny, kiedy po raz pierwszy usłyszał o NCGS, już kilka lat temu. Wkrótce zdał sobie sprawę, że u osób z NCGS występują poważne dolegliwości. Ale, ponieważ lekarze nie są dokładnie pewni co to za choroba, diagnoza jest naprawdę trudna do postawienia.

Najlepszą znaną metodą diagnostyczną, jak stwierdza doktor Alessio Fasano i doktor Roberto Corazza, jest „podwójnie ślepe” wyzwanie. Pacjentom podaje się napoje z glutenem i bez glutenu, a następnie pyta ich jak się czują. Ani lekarz, ani pacjent nie wie, który napój jest z glutenem, a który jest bez glutenu w momencie przeprowadzania badania.

Takie testy są drogie i pochłaniają mnóstwo czasu jednak, jak stwierdza doktor Roberto Corazza. Największym problemem w przypadku nadwrażliwości na gluten jest to, że jest bardzo mało faktów w tym temacie, a mnóstwo fantazji, podsumowuje na koniec doktor Alessio Fasano.

Komentarze do: Dieta bezglutenowa może być stratą pieniędzy dla niektórych, jak sugeruje nowe badanie

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz