Szukaj

Czy papryka chili może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego?

Podziel się
Komentarze0

Aktywny składnik znaleziony w papryce chili – kapsaicyna – może zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego, sugerują nowe badania opublikowane w Journal of Clinical Investigation. Nukowcy odkryli, że kapsaicyna, wpływa zapobiegawczo na powstawanie komórek nowotworowych w jelitach myszy.

Zespół badaczy pod przewodnictwem dr. Eyal Raza, profesora medycyny na Uniwersytecie Kalifornia, odkryli, że kapsaicyna aktywuje u myszy receptor TRPV1, który odpowiedzialny jest za ból. Co ciekawe, receptor ten zmniejszył rozwój nowotworu w jelicie myszy.

Naukowcy twierdzą, że TRPV1 został odkryty w neuronach czuciowych, gdzie chroni komórki przed potencjalnym uszkodzeniem od ciepła, kwasowości i pikantnych substancji.

- Tak, zgadza się, TRPV1 można określić jako molekuralny receptor bólu. Może to być jednak uważane za jego konwecjonalną funkcję, którą wykonuje w układzie nerwowym - mówi Dr. Raz. Jednak w ostatnim badaniu dr Raz i jego koledzy odkryli, że gdy TRPV1 stymulowany jest przez receptor nabłonkowego czynnika wzrostu (EGFR) - kluczowego dla wzrostu komórek w jelitach.

Zobacz również:

W momencie, kiedy sygnalizacja EGRF jest upośledzona, powoduje to wydostanie się komórek wzrostu spod kontroli, co zwiększa ryzyko nowotworu.

Badacze przeprowadzili analizy na genetycznie zmodyfikowanych myszach. Kiedy TRPV1 był w ograniczonej ilości, a nawet można mówić o jego niedoborze to myszy miały znacznie większą aktywność wzrostu raka jelita cienkiego w porównaniu z myszami, które miały wysoki poziom TRPV1. To wskazuje, że TRPV1 tłumi rozwój komórek nowotworowych w jelitach.

Co więcej, okazało się, że kapsaicyna wydaje się odgrywać ważną rolę, gdyż aktywuje TRPV1. Kapsaicyna jest składnikiem generującym ciepło w papryce chilli. Składnik ten jest drażniący dla ssaków, a w tym dla ludzi, gdyż powoduje uczucie pieczenia gdy zetknie się z tkanką organizmu.

W badaniu okazało się również, że rozwój guza u myszy skrócony jest o 30%, a żywotność zwiększona o 30%. Wynika to z wpływu TRPV1.

Dr. Raz stwierdza, że mutacje typu TRPV1, poprzednio odkryte w badaniach cząsteczkowych ludzkiego raka jelita grubego, nie zasugerowały do tej pory dowodów na to, że niedobór TRPV1 u ludzi zwiększa ryzyko raka. Jednak podkreśla, że ten związek musi zostać uzględniony w przyszłych badaniach, gdyż może odgrywać kluczową role.

Opracował: Damian Nowaczek

Komentarze do: Czy papryka chili może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz