Szukaj

Celiakia - choroba trzewna zbiera żniwo!

Podziel się
Komentarze0

Z ostatnich badań wynika, że na przestrzeni lat 2000 - 2004 w USA zwiększyła się ilość zachorowań na chorobę trzewną. Celiakia to stan chorobowy, w którym system odpornościowy ludzi reaguje na gluten występujący w pszenicy, życie, jęczmieniu. Od 2004 roku liczba zachorowań w Stanach Zjednoczonych jest niezmienna.



Pierwsze prace przeprowadzone na mieszkańcach Olmsted County w Minesocie zostały opublikowane w American Journal od Gastroenterology.

Naukowcy zbadali ilość zachorowań w tym regionie w latach 2000 - 2010. Okazało się, że aż u 249 osób rozpoznano tę chorobę!

W pierwszym roku badań, na każde 100 tys. osób przypadało 11 chorych, natomiast w latach 2008 - 2010 liczba ta wzrosła już do 17 osób na 100 000!

W 2009 roku serwis WebMD poinformował, że zachorowalność na celiakię wzrosła czterokrotnie w ciągu ostatnich 50 lat w USA, a co gorsza - wiele osób chorujących na nią może o tym nie wiedzieć.

- Jesteśmy przekonani, że tylko 5% chorych zdaje sobie sprawę z tego, że ma celiakię - mówi dr Stefano Gaundalini, dyrektor Celiac Disease Center w University of Chicago. - Wiele z tych osób nie ma objawów, lub ma objawy, które są źle zdiagnozowane.

Zobacz również:



CBS news podaje, że według nowych szacunków naukowców z Mayo Clinic, 1% dorosłych w USA ma celiakię.

Objawy choroby trzewnej to: biegunka, bóle brzucha. Symptomy te występują po spożyciu glutenu, znajdującego się w zbożach. System immunologiczny jelita cienkiego reaguje na to zbyt gwałtownie, jak wyjaśniają specjaliści z Mayo Clinic.

Ostatecznie, celiakia może prowadzić do uszkodzenia kosmków jelita cienkiego, które są ważne w absorpcji kluczowych składników odżywczych.

Nie ma lekarstwa na chorobę trzewną, a jedyną pomocą może okazać się unikanie spożywania glutenu.

Czasopismo Annals of Internal Medicine z kolei podkreśla, że rośnie też liczba ludzi, którzy pomimo tego, że nie chorują na celiakię, unikają glutenu, ponieważ tzw. dieta bezglutenowa stała się modna i zdobywa coraz większą popularność.

- Nad "wrażliwością" powinien przeważać zdrowy rozsądek, aby problem glutenu nie przerodził się w powszechne przekonanie, że gluten jest toksyczny dla całej populacji - napisali autorzy artykułu, dr Antonio Di Sabatino i dr Gino Roberto Corazza z University of Pavia we Włoszech. - Musimy zapobiegać, aby ten możliwy problem zdrowotny nie stał się rzeczywistym problemem zdrowotnym całego społeczeństwa.

Komentarze do: Celiakia - choroba trzewna zbiera żniwo!

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz